Riigi digiminister Oliver Dowden rääkis täna alamkojas, et otsus lükkab küll 5G kasutuselevõtu aasta võrra edasi ja et see ei ole olnud kerge otsus, teatab BBC.

„Kuid see on õige Ühendkuningriigi telekommunikatsioonivõrkude, meie riikliku julgeoleku ja majanduse jaoks nii praegu kui ka pikas perspektiivis," ütles ta.

Huawei teatas, see samm oli „halb uudis kõigile Suurbritannia mobiilikasutajatele" ja ähvardas, et see viib aeglustab Suurbritannia digiarengut, tõstab hindu ja süvendab digitaalset lõhet.

Riigi valitsus teatas, et langetas oma otsuse pärast küberturbekeskuse (National Cyber Security Centre) uue nõuande laekumist. Suurbritannia operaatorid on Huawei tehnikat kasutanud noo mobiili- kui fiibervõrkudes.

Ühendkuningriik lubas alles jaanuaris Huawei seadmeid osaliselt mobiilside infrastruktuuris kasutada, ent partner USA on järjest sanktsioone Huawei vastu karmistanud.

Eestis on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ette valmistamas valitsuse määruse eelnõu, mille kohaselt tuleb sideettevõtjail enne uue tehnika kasutuselevõttu küsida selleks alati riigilt eriluba. Riik hindab seejuures iga vidinaga seotud julgeolekuohtu - nii tehnilist kui poliitilist.