Pärn selgitab, et jahutamiseks on võimalik kasutada nii õhksoojuspumpa kui ka konditsioneeri ning neil mõlemal on omad plussid ja miinused. Õhukonditsioneerid on enamasti odavamad, kuid õhksoojuspumbal on madalam müratase, väiksem elektrikulu ning parem aastaringne kasutusvõimekus s.t. masinat saab tasuvamalt kasutada ka talvel kütmiseks.

Pärna enda firma soovitab klientidele esimesena alati õhksoojuspumpa just seetõttu, et Eesti kliimasse sobib see seade paremini, kuna enamasti on inimestel vaja nii kütta kui ka jahutada. Pealegi tarbib õhksoojuspump suvisel jahutusrežiimil kuni 40% vähem elektrienergiat kui vanema põlvkonna on-off-kompressoriga konditsioneer.

"Õhksoojuspump on mugavam kahe asja poolest", ütles Pärn. "Esiteks hoiab õhksoojuspump temperatuuri ruumis stabiilsena, aga konditsioneeriga jahutamisel temperatuur kõigub. Teiseks puhub konditsioneer kompressori käivitumisel ruumi külma õhku täisvõimsusel, mis võib seadme lähedal viibijale olla väga ebamugav. Seevastu õhksoojuspumba kompressor reguleerib oma pöördeid sujuvalt ja tänu sellele on puhutav jahe õhk oluliselt ühtlasema temperatuuriga."

Pärna sõnul ei ole õhksoojuspumba kasuks otsustamisel ühtegi muud miinust peale kallima hinna. Ta ütles, et tänapäeval ei müügi kliimafirmad enamasti energiatõhususnormide tõttu tavalisi konditsioneere. Küll aga on siiani populaarsed odavad mobiilsed konditsioneerid, mis aga samuti praegu palava ilma tõttu paljudest müügikohtadest otsa on lõppenud.

Millised konditsioneerimudelid üldse olemas on?

Kui aga siiski soovida jääda konditsioneeri juurde, tasub teada, millised mudelid olemas on:

"Mobiilset mudelit kasutatakse kõikjal, kus on vaja jahutust. Seadmel on rattad all ja käepidemed küljes, tänu sellele on teda kerge ühest ruumist teise viia," selgitab Pärn. "Mobiilne konditsioneer ei vaja erilist paigaldust. Soe õhk eemaldatakse kaasas oleva toru abil näiteks akna kaudu või siis ühendatakse see toru ventilatsiooni väljatõmbetorustikuga. Kondensaat koguneb paaki, mida on kerge tühjendada. Seadme funktsioone saab juhtida seadme esipaneelilt või kaugjuhtimispuldiga. Lisaks töötab selline seade ka väljatõmbeventilatsioonina."

Samas rõhutab Pärn, et vaatamata sellele, et mobiilne konditsioneer kõlab hästi, ei lahenda see peaaegu kunagi palavusprobleemi ega ole võrreldav suure traditsioonilise konditsioneeriga, mis koosneb eraldi sise- ja välisosast. Küll võib mobiilne konditsioneer olukorda mõnevõrra leevendada.

Teise variandina toob Pärn välja aknaraami sisse paigaldatava konditsioneeri: "Aknamudeli paigaldamine on lihtne," ütles ta. "Sellele jahutusseadmele on vaja ava välisseina või aknaraami sisse. Toitekaabel ühendatakse pistiku abil seinakontakti. Seade sobib kasutamiseks nii korteris, eramus kui ka väiksemas büroos. Aknakonditsioneer sobib hästi ka suvilasse, kuna teda on lihtne sügisel linnakoju kaasa võtta. Seadet kasutatakse palju niisugustes ruumides nagu marja- ja puuviljahoidlad, maakauplused, saatejaamad ning serveriruumid." Samas tõdes Pärn, et Eestis sellised seadmed väga populaarsed ei ole.

Küll aga on populaarne järgmine konditsioneeritüüp - seinamudelid. "Seinale paigaldatava konditsioneeri populaarsuse tingib seadme odav hind, lihtne paigaldus ja sobivus pea kõikidesse oludesse," selgitab Pärn. Siseseadme paigaldamiseks on vaja ainult 1 m2 suurust vaba seinapinda. Lisaks ainult seintele mõeldud konditsioneerile on olemas ka seina-laemudel, mida on võimalik paigaldada nii seinale kui ka lakke. Selline seade sobib hästi ruumidesse, kus nõutakse madalamat mürataset või kus seinale paigaldamiseks puudub koht.

Suuremates büroodes ja kaubanduskeskustes kasutatakse tihti laekassetti. "Büroosse paigaldamisel eeldab laekassett ripplae olemasolu, kaubandushoonetes ja muudes kõrgetes ruumides ei ole see oluline," selgitab Pärn. Laekasseti eelisteks on madal müratase ja neljas suunas puhumine. Enamiku laekassettide standardvarustusse kuulub ka kondensaadipump.

"Kanalimudel on omalaadne selle poolest, et seadet on võimalik ripplae taha täiesti ära peita: näha jäävad ainult õhurestid. Kui ehitada seadmele külge õhutorustik, siis on võimalik jahedat õhku ka teistesse ruumidesse suunata. Ja kui veel panna õhutorustikule vahele korralikud mürasummutid, saab kanalimudelist luksuskonditsioneer," räägib Pärn kanalimudeli plussidest. Puhurina toimiv kanalimudel on hea valik näiteks serveriruumi, sest tänu selle konditsioneeri suurele jõudlusele valgub jahe õhk korralikult kogu ruumis laiali ja tagab seega seadmetele vajaliku jahutuse. Kanalimudel sobib hästi ka mitmesugustesse tootmisruumidesse. Sellist seadet on hea hooldada ja tema metallkorpus peab kaua vastu.

Hinnad korterite ja keskmise suurusega eramute jahutamiseks

Mobiilne konditsioneer 200-450€

Aknakonditsioneer 350-600€

Seinamudelid (õhksoojuspumbad) 700-1500€, pluss paigaldus 250-500€

Laekassetid 900-2000€