Tegemist on VVER-tüüpi surveveereaktoriga, mille peaks ehitama Vene riigifirma Rosatom ja algselt oli arvestatud, et Pyhäjoe valda Hanhikivi neemele peaks reaktor valmima 2024. aastal. Kuid luba ehitamiseks veel ei ole ja juba otsustamine paistab nihkuvat vähemalt aasta kaugemale.

Põhimõtteline otsus on küll Eduskunnas langetatud aastal 2010, kaks aastat pärast seda saavutas Rosatom aga Fennovoimas toimunud omanikuvahetuse tulemusel, et Areva ja Toshiba jäid pakkumisest kõrvale ja Rosatom on ainus võimalik ehitaja.

Uued VVER-1200 tüüpi reaktorid on ehitamisel ka meie idapiiri taga Sosnovõi Bori tuumajaamas ja veel mitmes kohas Türgis, Valgevenes ja Venemaal. Selliste reaktorite elueaks on arvestatud 60 aastat.

Soomes valmis juba aastail 1977-1980 neli reaktorit. Kaks neist olid NSV Liidu tarnitud VVER-440 surveveereaktorid (PWR) Loviisas, kaks aga ASEA-Atomi (praegune ABB) ehitatud keevveereaktorid (BWR) Olkiluotos.

Viienda reaktori, nn Euroopa survereaktori (EPR) Olkiluoto-3 ehitamist on Areva NP ja Siemens AG alustanud 2005. aastal, kuid selle ehitamisel on mitmed tõrked põhjustanud ka selle valmimise venimist. Maksumus on kerkinud algselt kolmelt miljardilt eurolt 8,5 miljardile. Valmimisaastaks (praegu) 2018.

Samasse kavandatud kuuenda reaktori Olkiluoto-4 ehitamise kavadest tuli just Olkiluoto-3 viivituste tõttu 2015. aastal loobuda.

Olkiluoto tuumajaama valdab ettevõte Teollisuuden Voima Oyj, Loviisa tuumajaama aga Fortum Oyj. Hanhikivi tuumajaama kavandav firma Fennovoima on uus, alles 2007. aastal rajatud ettevõte. Firmast 66 protsenti kuulub soomlaste ettevõttele Voimaosakeyhtiö SF ja 34 protsenti venelaste Rosatomile.