Siseministeeriumi korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler Raivo Küüt sõnas, et droonid on osa kogu piiriehituse projektist kindlustamaks, et Eesti, Euroopa ja ühtlasi NATO välispiir oleks kindlalt kaitstud.

„Kui aastaid tagasi oli piirivalvamise rõhk peaasjalikult piirivalvuril, siis nüüd on kasvav roll tehnoloogial. Droonide kasutamine piirivalve igapäevatöös loob senisest veel paremad võimalused piirivahejuhtumite ennetamiseks, avastamiseks ja tõkestamiseks,“ kinnitas Küüt.

PPA on juba mõnda aega tõhusama piiri valvamise nimel erinevaid droone testinud.

„Piirivahejuhtumite ennetamisel ja neile reageerimisel on droon hea abivahend, mis aitab kiiremini ja mugavamini saada ülevaade raskesti ligipääsetavatest kohtadest.

Olgu tegu ebaseadusliku piiriületusega, päästejuhtumiga piiriveekogul või maastikuotsinguga – drooni abil kogutud info annab piirivalvuritele täiendavaid võimalusi oma tegevuste planeerimiseks ja läbiviimiseks,“ selgitas PPA integreeritud piirihalduse büroo juht Helen Neider-Veerme.

Näiteks saab vajadusel droonipildi lukustada ja jälgida liikuvaid objekte inimesi ja sõidukeid seni, kuni lähim patrull sündmuskohale jõuab.
Foto: tootja

Mobiilset droonikomplekti saab muuhulgas kasutada ka igapäevastes patrullides piiriäärse olukorra seirel.

Droonid müüs PPA-le Eesti ettevõte ELI OÜ, mis arendab ja toodab unikaalseid väljaõppevahendeid kaitse- ja paramilitaarstruktuuridele.

ELI tegevjuhi Tõnu Vaheri sõnul on ELIX-XL tüüpi droonide peamine kasutusala visuaalse info vahendamine drooni operaatorile.

„Krüpteeritud ja stabiliseeritud videopildi edastamiseks on multirootoril HD-video ja infrapuna-kaameramoodul, mis lubavad drooni tõhusalt kasutada nii päeval kui öösel,“ sõnas Vaher. ELIX-XL-i lennuaeg on kuni üks tund ja lennuraadius kuni viis kilomeetrit.

Projekti ISFB-11 „Multirootorid välispiiril vaatlustegevuse teostamiseks“ kogumaksumus oli pool miljonit eurot, millest enamiku rahastas Euroopa Liit sisejulgeolekufondist ja 55 550 eurot lisas siseministeerium.

PPA meenutab, et piirirežiimiala on kontrollitud õhuruum, kus kõrvalistel isikutel on drooni lennutamiseks tarvis politsei- ja piirivalveameti kooskõlastust ja lennuluba.