crystalsol on välja arendanud ja patenteerinud täiesti uut tüüpi painduva päikesepaneeli, mis ühendab endas kõrge efektiivsusega monkristallilise materjali ja madalate kuludega rullilt rullile tootmise. crystalsoli tehnoloogia võimaldab uue, kuluefektiivse, esteetilise ja täielikult ehitisega integreeritud päikesepaneelid (ingl. k Building Integrated Photovoltaics - BIPV) kasutusele võtta nii fassaadide, klaaspindade kui katusekattematerjalide juures. Uudsete päikesepaneelide rakendusala on üldiselt küll väga lai, kuid ettevõte on just ehitistega integreeritavate moodulite turu tarbeks suunatud toodete väljaarendamise oma esmaseks peamiseks sihiks võtnud.

Ettevõttest

crystalsol OÜ asutati 2008. aastal Eestis Tallinna Tehnikaülikoolist väljakasvanud spinn-off ettevõttena. Alates asutamisest peale on ettevõte intensiivselt arendanud oma innovaatilisi võtmevaldkondi, milleks on monokristalliline materjal ise ning seda materjali sisaldavate päikesepatereide rullilt rullile tootmisprotsess. crystalsol on arendanud välja väikesed tootmisüksused nii Tallinnas kui Austrias Viinis. Eesti tootmisüksus tegeleb pooljuhist monokristallilise materjali CZTS tootmise ja arendamisega, ning Viinis asuv üksus keskendub päikesepaneelide arendamisele ja tootmisele. Nimi "crystalsol" on ühtlasi ka kaubamärk ning see kirjutatakse taotluslikult väikeste tähtedega.

Tehnoloogia

crystalsoli tehnoloogia peamine innovaatiline aspekt, mille ümber kogu ülejäänud tegevus ehitatud, on valgust neelav kattematerjal, mida tehakse patenteeritud monokristallilisest pooljuhtmaterjalist. Päikesepateri valgustneelav aktiivne kiht on tehtud kristallilise materjali osakestest. Need CZTS materjali osakesed on tüüpiliselt 40 μm paksused ja kinnitatud aluspõhjale polümeeri abil.

Ennem veel kui monokristalliline CZTS materjal jõuab mooduli tootmiseni, on iga materjaliosake juba valmis ning töötav päikesepatarei. Moodulite tootmisprotsess baseerub rullilt rullile tehnoloogial, kindlustades kõrge läbilaskevõime ja tootluse, sarnaselt trükitööstusele. crystalsoli moodulid on poolvalmis tooted, mis saadetakse kliendile ilma kinnitusaluseta. See tähendab, et crystalsoli kilendid, kelleks on näiteks ehitusmaterjalide tootjad, saavad selle integreerida oma toodetega enda tootmisprotsessis. Seejuures saavad lõpptoodete tootjad valida, millseid alus- ning pealispinna materjale soovitakse kasutada.

Tänu eelpoolmainitule on crystalsoli moodulid kuluefektiivsed, kaaluvad vähe, painduvad, võivad olla erinevate mõõtude ja kujuga, just vastavalt kliendi nõudmistele. Need omadused annavad tehnoloogiale, mis on ettevõtte peamiseks varaks, terve rea konkurentsieeliseid ning seda kõike globaalse, kütustevabade taastuvenergiate ajastu koidikul.

crystalsoli moodul. Illustratsiooni allikas: crystalsol 2017.

Rakendusvõimalused ja hind

Ehitusvaldkonna rakendused

crystalsoli painduvad päikesepatareid on uue põlvkonna päikesepaneelid, kuna toodet müüakse pooltoote staadiumis ehitusmaterjalidega integreeritavana, mis annab võimaluse ehitusmaterjalide tootjatel töötada välja rida uusi tooteid näiteks ehitusfirmadele. crystalsoli ehitistega integreeritavad päikesepatareid on painduvad ja ideaalsete omadustega täielikuks ja esteetiliseks integratsiooniks fassaadimaterjalide, akende, ja katusekattematerjalidega.

Kosmosevaldkonna rakendused

Kosmoserakendused pole küll praegusel hetkel crystalsoli peamine fookus, kuigi ettevõte on teinud uurimistööd ka Euroopa Kosmoseagentuurile ESA. Kuna kosmosekeskkond seab tehnoloogiate kasutamisele enamasti karme lisatingimusi, on crystalsoli tehnoloogial siinkohal suur eelis - painduvate paneelidega saab katta kosmoses lahtikäivate detailide pindu ja seega hoida kokku nii kosmosetehnika ruumala kui massi pealt, kuna pole vaja eraldi kaasa panna paneele üleval hoidvaid karakasse. Kes teab, võibolla kohtab crystalsoli painduvaid päikesepanele uute täispuhutavate kosmosehotellide pindadel, ehitistel Marsi ja Kuu asustustel või kosmoses lendavatel aparaatidel.

Vastavalt ettevõtte juhtivteadlase Prof. Dr. Dieter Meissner väitele on põhiline fookus töötada välja kuluefektiivse päikeseenergia tehnoloogia tootmisprotsess. Dr Meissner väidab samuti: "Kaugem eesmärk on lahendada energiaprobleem, mis tähendab, et me peame tagama inimkonnale piisava energiaga varustatuse ilma keskkonda hävitamata." Ettevõte näib nende eesmärkide saavutamisel õigel teel olevat, kuna painduva päikesepatarei eeldatav tootmiskulu on võimalik tuua 0.30-0.40 eurot Wp kohta, mis on oluliselt madalam kui tööstusharu keskmine täna.

Loe crystalsoli toodete ja koostöövõimaluste kohta lisa www.crystalsol.com