„Tuleb tunnistada, et hetkel on puudu tehniline lahendus, mis edastaks info tervenenute kohta Terviseameti süsteemi. Seetõttu ei ole meil hetkel võimalik anda täpset infot tervenenute kohta," tunnistas terviseameti pressiesindaja Fortele.

Andmed tervenenute kohta on hädavajalikud kasvõi selle kohta, et teha eluliselt vajalikke teaduslikke järelanalüüse - näiteks uurida, kas kõigil tervenenutel on tekkinud antikehad.

Terviseamet on andnud samas kõigile perearstidele juba kuu tagasi korralduse, et iga koroonahaigusest paranemise kohta tuleb sisestada märge infosüsteemi nimega Digilukku.

Suure tõenäosusega on kõik perearstid seda kohustust ka korrektselt täitnud, aga puudu on niisiis lahendus, mis selle info otsustajatele kättesaadavaks teeks. „Tervise-ja heaoluinfosüsteemide keskus tegeleb selle lahenduse välja töötamisega," märkis pressiesindaja.

Nii ongi riigi ametlik statistika täna seisus, kus täpset tervenemise numbrit anda keegi ei oska.

„Suures plaanis võib aga tänase seisuga öelda, et terved või loodetavasti tervenemas on kõik need, kes ei ole surnud," ütles pressiesindaja.

Vastavalt perearstidele antud juhistele tunnistatakse inimene terveks, kui on möödunud 14 päeva haigusnähtude tekkimisest.

Paranenuks tunnistamiseks peab patsient olema olnud vähemalt 48 tundi palavikuvaba ja 24 tundi vaba ägedatest respiratoorsetest sümptomitest.