"Rohkem mitmekesisemaid seadmeid tähendab rohkem küberrünnete sihtmärke ja nende toimepanemiseks kasutatavaid vahendeid," arutleb ta. "Teenuste osutamise käigus tekkivad andmemassiivid võimaldavad nende analüüsi teenuste arendamiseks – ja juurdepääs telemeetrilistele andmetele kujutab endast ühtlasi mastaapset signaalluureplatvormi."

Ta lisab, et see, kuidas Hiina juba tänase tehnoloogia juures eksperimenteerib sotsiaalse profileerimise ja jälgimisühiskonnaga, annab võimalustest mõningat aimu. "Äärmuslike, ent mitte ebarealistlike prognooside kohaselt võib 5G tehnoloogia kasutuselevõtt tähendada suurt osa planeedist katva potentsiaalse "jälitusvõrgu" rajamist."

Palju on räägitud Hiinast ja sealsest firmast Huawei. Kaska nendib, et Hiina kommunistlik valitsus ei tee saladust, et peab Läänt oma strateegiliseks vastaseks ja konkurendiks ning soovib pakkuda "poliitilist alternatiivi" Lääne domineeritud maailmakorrale.

"Selge on, et Eesti üksi saab riskide maandamiseks vähe teha: jagatud mure vajab ühist lahendust. Euroopa Liidu (ja ka NATO) riikide seas on selge tahe Huawei jt ebausaldusväärsest keskkonnast pärinevate tehnoloogiate osas üksmeelele jõuda," räägib ta. "See hõlmab nii liitlaste vahel paremini koordineeritud raadiosageduslubade tingimusi, väliskapitali kaasamist Euroopa võtmetähtsusega taristusse ja tipptehnoloogiasse kui ka vajadust koordineeritud investeeringute järele tehisintellekti, kvantarvutusse ja krüptograafia vallas, et koordineeritud tegevus annaks välja rohkem kui üksikute liikmesriikide tegevuste summa."

Huawei vastus NATO küberkaitsekeskuse teadurile:

Huawei Baltikumi juht Ricky Chen kommenteerib NATO küberkaitsekeskuse teaduri seisukohti: "Küberturvalisus baseerub rahvusvahelistel standarditel ning Huawei on neid standardeid oma tootearenduses järginud. 5G võrkude turvalisus on tehniline, mitte poliitiline teema ning seda peaks sellena ka käsitlema."

Küberturvalisus ja privaatsuse kaitse on alati olnud üheks Huawei peamiseks prioriteediks. "Nagu me oleme ka varasemalt öelnud, Huawei on valmis igakülgselt ja avatult koostööd tegema, et tõestada enda 5G-tehnoloogia kompetenste ning vajaduse korral võimaldama ka Eesti küberekspertidel Huawei 5G turvalisust testida," rõhutas Chen ning avaldas lootust, et käimasolev diskussioon nihkuks poliitiliselt tasandilt tehnilisele tasandile.