Los Angelese startupi TrueFace näotuvastusalgoritmid on piisavalt head, et isegi USA õhuvägi kasutab neid turvakontrolli kiirendamiseks oma baaside pääslates. Ettevõtte tegevjuht Shaun Moore tõdes väljaandele Wired, et ta seisab nüüd silmitsi uue küsimusega: kui hea on TrueFace'i tehnoloogia, kui inimesed kannavad näomaske?

"See on midagi, mida me veel ei tea, kuna seda pole selles keskkonnas kasutusele võetud," ütleb Moore. Tema insenerid on nüüd asunud katsetama oma tehnoloogiat maskeeritud nägudel ja koguvad kiiruga sellekohaseid fotosid, et häälestada nende põhjal algoritme nii praeguse kui tulevaste pandeemiate ajaks.

Näotuvastuses kasutatakse tänapäeval tehisintellekti tehnoloogiat, mida nimetatakse süvaõppeks. Selle käigus võrreldakse inimese näis sadu ja sadu spetsiifilisi punktide omadusi ja nende vahemaid eelsalvestatud fotodel kujutatuga. Maskide kasutamisel on neid võrreldavaid punkte muidugi oluliselt vähem.

Sellele vaatamata ütlevad mõned ettevõtted, et suudavad inimesi ikkagi ära tunda.

"Me võime tuvastada inimese, kes kannab meditsiinilist maski ja otsmikku katvat mütsi," ütleb Vene firma NtechLab asutaja Artem Kuharenko, kelle tehnoloogiat kasutatakse Moskvas 150 000 kaameral. Ta ütleb, et ettevõttel on kogemusi näomaskidega eelkõige lepingute kaudu Kagu-Aasias, kus maske kantakse nohu ja gripi ohjeldamiseks.

Maailma suurim näotuvastuse AI startup, hiinlaste SenseTime teatas märtsis samuti, et on täiustanud oma toodet hoonetele ja töökohtadele juurdepääsu kontrollimiseks. Tarkvara on nüüd keskendunud rohkem katmata jäänud näojoonte - näiteks silmade, kulmude ja ninasilla - uurimisele. USA on sellele ettevõttele kehtestanud sanktsioonid, kuna tema tehnoloogiast kasutatakse uiguuride vähemuse vastases tegevuses.

Samas on Hiinas tehnoloogia arengu ja valitsuse kontrollisoovide tulemusel näotuvastustehnoloogia maailmas enim arenenud - selle abil saab automaatidest raha välja võtta ja kauplustes (Alipay) maksta, ühtlasi kasutab valitsus tehnoloogiat tänavatel tagaotsitavate tabamiseks.

Näotuvastustehnoloogia pakub võimalust kontaktivabaks poodlemiseks ja teiste tehingute tegemiseks ning seetõttu võib koroonaviirus selle arengule tubli hoo sisse anda. Eestis arendab näutuvastustehnoloogiat startup Veriff.