„Munavalget“ tehakse nüüd ka õllest

 (7)
„Munavalget“ tehakse nüüd ka õllest
Illustratiivne pilt õllest Wikimedia Commons / Tomasz Sienicki)

Hollandis asuva Wageeningeni ülikooli teadlased Edgar Suarez Garcia ja Corjan van den Bergon on leiutanud taimse munavalge tegemiseks uue meetodi. Nimelt kasutavad nad selleks õlletootmisest üle jäänud pärmi.

Uute toodete arendamiseks FUMI nimelise startup'i loonud mehed kinnitavad, et selline taimne asendustoode sarnaneb oma omadustel munavalgega. Näiteks saab seda samamoodi vahustada ja sellest beseed teha.

Samuti toimib see edukalt emulgaatorina, millest saaks muuhulgas majoneesi valmistada, sest tema valguomadused on munavalgega sarnased.

Garcia ja Van den Berhoni ajend on jätkusuutlikkus ning soov luua võimalikult keskkonnasäästlikke toiduaineid, mille tootmise CO2 jalajälg oleks võimalikult väike.

Seoses veganluse populaarsuse kasvuga on taimseid asendajaid munale hakanud viimastel aastatel tootma ka teised ettevõtted. Üks tuntumaid on JUST Inc, mille mungubadest valmistatud taimne muna jõudis hiljuti ka esimese kiirtoiduketi menüüsse.