Boston Dynamicsi asutaja ja tegevjuht Marc Raibert ütles eelmisel nädalal Californias toimunud robootikakonverentsil, et (pisut kõhedusttekitav) neljajalgne peaks jõudma masstootmisse ja saama soovijatele kättesaadavaks järgmise aasta keskpaigas.

Laadimiste vahel on selle tööaeg kuni 90 minutit. Robot suudab liikuda täiesti autonoomselt, kasutades oma kaameraid ja muid seadmeid, ent seda on võimalik ka kaugjuhtida.

"SpotMinit arendades motiveeris meid mõte millestki, mida võiks esialgu kasutada näiteks kontoris või mõnes muus sedalaadi paigas ärieesmärgil, lõpuks aga näiteks ka kodudes," ütles Raibert Berkeley ülikoolis toimunud vestlusringis.

Roboti varustusse kuulub kaamerapaar selle esiotsas, kaamerad külgedel ja üks ka "tagumikul". Aku käib SpotMinil hõlpsasti küljest ja robotit on võimalik ka lisavarustusega täiustada. Näiteks võib sellele paigaldada liigendatud robotkäe.

Ka kolmandatele osapooltele antakse luba SpotMini jaoks erinevaid lahendusi välja töötada, ent Raiberti sõnul on ka Boston Dynamics ise erinevate süsteemide loomisega ametis. Nii on neil arenduses näiteks spetsiaalne seirepakett, kuhu kuuluvad spetsiaalsed nõrgas valguses kasutatavad kaamerad ja muud tarvilikud seadmed.

Mis puudutab ratastel liikuvaid roboteid, siis neil Raibert tulevikku ei näe. Jalgadel on palju rohkem kasutusvõimalusi, sõnas ta, näiteks võivad jalgadega robotid minna trepist üles. Sellised robotid saaksid näiteks pilvelõhkujate trepikodades kontrollkäike teha. Üks SpotMini kasutusalasid on ka ehitusvaldkond, kinnitas ta.

"Kui teistes valdkondades on produktiivsus pidevalt tõusnud, siis ehituses on see joon pidevalt samal tasemel püsinud," ütles Raibert. "Mingit uut tehnoloogilist lahendust pole juurde toodud, mis oleks suuteline olukorda parandama."

Roboti hinnast Raibert ei rääkinud. Kuid arvestades, et ettevõte sihib esmalt tööstuslikke kliente, võib minna päris kaua aega, enne kui SpotMini päris tavalistele inimestele taskukohaseks saab. Aga need, kel raha jalgada segada on, võivad siiski järgmisel suvel endale robotkoera osta.

Boston Dynamicsi omanik SoftBank juba müüb tervet robotiseeriat, millest on vast tuntuim ratastel humanoidrobot Pepper. See on olnud Jaapanis müügil aastast 2014 ja seda kasutatakse mõnel pool administraatorina. Ent nagu The Guardian märgib - kui Pepper mõjub suhteliselt leebelt, siis neljal jalal ringi kalpsav ja oluliselt kogukam "raudkoer" võib ehitusel või kontoris juba märksa enam ärevust tekitada.