Aku ja laadimine

Aku on mõlema kella suur tugevus võrreldes mis iganes teiste konkurentidega - eri meetoidega peavad nende akud sõltuvalt kasutamise intensiivsusest vastu vähemalt kaks nädalat või enamgi - mitte kaks-kolm päeva, nagu nii mõnigi teine tuntud nutikell.

Garmin on selleks kaotanud ära kella ekraani puutetundlikkuse ja integreerinud ekraanile päikesepaneelid nimega Garmin Power GlassTM. Ettevõtte ametliku info kohaselt on mudeli Fenix 6 Pro Solar aku tööaeg nutitelefoni režiimis kuni 14 päeva siseruumides ja kuni 16 päeva piisava päikesevalguse tingimustes.

Huawei selgitab oma randmeseadme nii head aku vastupidavust oma uusima kiibiga Kirin A1, mis tagavat suure tööjõudluse ja uskumatult väikese voolutarbimise. „Topeltkiibistikuga ehitus ja energiasäästu algoritmid 2.0 tagavad, et HUAWEI WATCH GT 2e kasutab ööpäevaringse hämmastava jõudluse saavutamiseks vähem energiat. See nutikell optimeerib voolutarbimist automaatselt, et pikendada aku tööaega," teatab ettevõte.

Igal juhul on mõlemad kellad aku vastupidavuselt maailma absoluutses tipus. Tõsi, Garmini kell on selle saavutamiseks pidanud loovutama puutetundliku ekraani ja seadet tuleb juhtida kokku viie nupu abil.

Mis puutub laadimisse, siis mingisugusest ühtsest laadimisstandardist nende kellade puhul rääkida ei saa. Mõlemad tootjad on välja valinud spetsiifilised laadimispordid - Garmini puhul tuleb juhe ühendada otse kella külge, Huawei puhul tuleb USB-juhe ühendada magnetalusega ja kell sellele asetada.

Huawei Watch GT 2e (vasakul) ja Garmin Fenix 6 Pro Solar

Spordialade monitoorimine

Mõlema kella puhul on võimalik menüüs panna mõõtma kümneid ja sadu erinevaid spordialasid. Uurime kahe näite puhul, kui palju ja mida nad on võimelised monitoorima - kas ainult aega, vahemaad, pulssi ja kulutatud kaloreid või ka midagi muud?

Esiteks panime kellad käe peale sõudeergomeetril. Tuleb tõdeda, et selle spordiala puhul on Garmin võrreldes Huaweiga märgatavalt informatiivsem.

Huawei kell suudab nimelt välja võluda vaid soorituse ajalise kestuse, keskmise pulsi ja põletatud kalorid ning soovitava taastumise aja - ei midagi spetsiifilist seoses aerutamisega. Garmin nimekiri seevastu: aeg, kalorid, tõmmete arv, tõmbesageduse intervallid, pulsisageduse, keskmine hingamismäär.

Seejärel sai järele proovitud, millist infot on kellad suutelised mõõtma kõige tavalisema sörkjooksu puhul. Ütleme kohe ära, et mõlemad kellad on varustatud GPS-iga, nii et läbitud vahemaad joonistatakse pärast kenasti kaardi peale - Garmini puhul tegelikult juba soorituse ajal ka kella ekraanile.

Alustamegi sel korral Garminist. Saan teada keskmine, kiireima ja madalaima tempo, keskmise ja maksimaalse kiiruse, loomulikult aja ja vahemaa, keskmise ja maksimaalse pulsisageduse, keskmise jooksurütmi (sammu minutis), keskmise sammupikkuse, tõusu- ja laskumise meetrid, põletatud kalorid ja hinnanguline vedelikukaotus, hingamismäära intervallid ja välistemperatuuri.

Huawei kell pakub infoks kestuse, kalorid, tempo, kiiruse, rütmi, sammu pikkuse, sammude arvu, keskmise pulsi, tõusud ja laskumised, aeroobse treeningu mõju, vere hapnikusisalduse graafikud ja taastumisele kuluva aja.

Seega jooksu osas pakuvad kellad sportijale võrdväärset informatsiooni. Reaalne test näitas küll seda, et Huawei kell kippus pulsis osas vahepeal ilmselgelt liiga suuri numbreid näitama.

Kõrvalfunktsionaalsused

Mõlemad kellad on võimelised mõõtma - nagu ikka - une kvaliteeti, stressi, pulssi ja vere hapnikusisaldust, lisaks annavad nad ilmainfot, baromeetri näitu ja kõrgust. Garmin näitab otse kella ekraanil ka kasutaja asukohta ning pakub võimalust oma praegune asukoht salvestada, et näiteks eksimist välistada. Mõlemad kellad on seotavad mobiiltelefoniga, et võtta vastu nende märguandeid.

Olulise lisafunktsionaalusena on Garmini kell varustatud maksmislahendusega Garmin Pay ehk Rahakott. Selle lahenduse puhul saab Garmini kontoga siduda oma pangakaardi andmed ning poes makstes viibata makseterminalile kaardi või mobiili asemel kella. Enne seda tuleb sisestada aga valitud PIN-kood ja kuna puutetundlikku ekraani sellel kellal pole, siis kulub selleks vähemalt sama palju aega, kui kaardi rahakotist väljavõtmisele.

Lisaks on Garmini kellal võime ühenduda WiFi võrguga ja olla sõltumatult mobiilist ühendatud internetiga. Lisaks on Garmini kellal lausa 32 GB sisemälu muusikapalade salvestamiseks, Huawei kellal on seda õige pisut ehk 4 GB.

Veekindlus on Garmini kellal kuni rõhuni 10 ATM ja Huawei kellal 5 ATM. 5ATM-veekindlusega seadmete veekindluse määr on ISO standardi 22810:2010 järgi 50 meetrit. See tähendab, et neid võib kasutada madalas vees, näiteks ujumisel basseinis või ookeanis. Neid ei tohiks aga kasutada akvalangiga sukeldumisel, veesuusatamisel ega teistel tegevustel, kus vesi liigub suure kiirusega või kus sukeldutakse sügavale.

Disain

Mõlemad kellad on suure värvilise ekraaniga, Huawei displei on seejuures märksa säravam ja erksam (1,39-tolline AMOLED 454 x 454 HD), garminil rahulikum ja vähem terav (280 x 280 pikslit).

Huawei kella paksus on 10,8 mm, Garmin on paksem - 14,9 mm. Kaalub Garmini kell ilma rihmata 54 grammi ja Huawei 43 grammi. Seega on Garmini kell märgtavalt paksem ja raskem.

Huawei kella korpus on valmistatud roostevabast terasest ning Garmini oma titaanist. Dtandardrihm on mõlemal silikoonist - Huawei omal sujuvalt ja ilma vahedeta korpusega ühendatud.

Hind

Huawei kella saab hetkel Eestis kätte 179 euroga, Garmini kell maksab 849 eurot.

Kokkuvõttes on Garmini kell spordialade mõõtmisel kindlasti palju võimekam, tal on rohkem mälu muusika jaoks ja mitmeid kaasaegseid lisafunktsionaalsusi, nagu maksmisvõimalus ja kaardilahendus otse ekraanil. Samas on paljud põhifunktsionaalsused kelladel sarnased.