Erinevaid narkoteste tehakse tavaliselt juukse-, vere-, uriini- ja higiproovide abil, aga Ühendkuningriigis asuva Surrey ülikooli teadlased leidsid uue viisi, kuidas kokaiinitarbimist kinnitada.

Melanie Bailey ja tema kolleegide loodud test põhineb sõrmejälje uurimisel, aga mitte isiku kindlaks tegemiseks nagu nutiseadmete puhul, vaid bensoüülekgoniini molekuli tuvastamiseks, mida inimese nahk pärast kokaiini manustamist eritab.

Testiks peab näppu umbes 10 sekundi jooksul spetsiaalsel paberil hoidma, mida skannitakse hiljem massispektromeetria meetodil. Surrey teadlased testisid ise 86 näidist ja lahendus osutus täpseks 95% juhtudest.

Nad avastasid ka, et test toimib kuni 48 tundi pärast kokaiini organismi jõudmist.

Bailey ja tiimi töö pole lihtsalt teoreetilist laadi, vaid Intelligent Fingerprinting hakkas nende meetodit kasutavat seadet tootma. See tähendab, et kokaiiniteste saab teha käigult kõikjal ja ruttu.

Ühendkuningriigis on kokaiini tarbimine populaarne ja aina laiemalt levimas juba aastast 2012, seda narkootikumi on viimase aasta jooksul proovinud 2,9% brittidest vanuses 16-59.

Suurimad kokaiiniturud riigis on Bristol ja London, ainuüksi Londonis kulutavad inimesed kokaiinile 1,18 miljardit eurot aastas.