Nagu teatab ajaleht South China Morning Post, on Xichangis paiknevas hoones niiske, palav ja pime ning taustaheliks on lõputu hulga putukate siblimisest tekitatav pidev krabin. Ükski seal kasvanud prussakas ei näe terve oma eluea jooksul ainsatki päiksekiirt. Putukad on kõikjal - riiulitel, laes ja seintel.

Kunagi varem ajaloos pole ühtki nii suurt prussakakasvatust rajatud ning teaduslike ja tehnoloogiliste läbimurrete eest, mida selle ehitusel saavutati, teeniti kohaliku omavalitsuse teatel ka kõrge teadusauhind.

Arvuti karjatab ja nuputab

Arvutid peavad tehasekeskkonnal pidevalt silma peal, kogudes andmeid kõige kohta putukate toiduvarudest kuni ruumide niiskustaseme, putukate kasvamise ja geneetikani välja. Kui sensorid märkavad mingit muutust, mis võib tootmist aeglustada, mõtleb tehisintellekt kohe välja lahenduse, millega prussakatootmist taas efektiivsemaks teha saab.

Prussakaid kasvatatakse kohalikus traditsioonilises meditsiinis kasutamiseks. Putukad on ravivõtetes aukohal olnud juba tuhandeid aastaid ja hiinlased arvavad, et neist on abi igasuguste hädade puhul külmetusest kõhutõbede ja kroonilise valuni välja.

Aasia traditsioonilises meditsiinis omistatakse teatavasti paljudele loomadele ja nende kehaosadele pea imettegevaid võimeid - näiteks ninasarviku sarv, mis on tegelikult samast materjalist, millest inimeste sõrmeküüned, on sealsete ravitsejate seas kõrges hinnas. Prussakate ravitoimet kinnitavad kohalike entusiastide kõrval IFLScience`i teatel siiski ka mõned üksikud Lääne uuringud. Näiteks on briti teadlased leidnud, et prussakate ajud võivad hävitada metitsilliinresistentse stafülokoki baktereid ja soole- ehk kolibaktereid. Lisaks kasutatakse jahtavatud prussakaid ka valguallikana. Ent suurem osa prussakatega seotud terviseväiteid on Lääne meditsiini seisukohast tõendamata.

Prussakavabriku omanik The GoodDoctor Pharmaceutical Group on teeninud putukatest toodetud eliksiiri pealt juba 684 miljoni dollari ringis. Miljonid hiinlased libistavad seda tervisejooki regulaarselt, kirjeldades selle maitset kui pisut magusat ja teisalt pisut kala meenutavat.

Putukate pagemine tekitas ökokatastroofi

"Eliksiiri toormaterjali allikas on suuremale osale inimestest vastik. See on põhjus, miks seda ravimit teistes maades ei tarvitata," ütles anonüümne prussakauurija Hiina meditsiiniteaduste akadeemiast South China Morning Postile. "Isegi Hiinas ei pruugi kõik inimesed teada, et vedelik on pärit prussakatest."

Hiina teaduste akadeemia zooloog Zhu Chadong nentis, et kuna uue vabriku näol on tegu maailma suurima prussakakolooniaga, oleks see, kui putukad sealt mingil põhjusel välja pääseksid, tõeline keskkonnakatastroof. Xichangi kliima ja sademetetaseme juures piisaks juba tosinast putukast terve naabruskonna vallutamiseks ja oma järglastega täimiseks - mis siis veel kuuest miljardist rääkida.

Muretsetud on ka selle pärast, kas äkki sellises prussakauniversumis ei või välja areneda mingi uus eriti suurte ja vägevate prussakate liik, aga Zhu ütles, et see on ebatõenäoline.