Belgias Kuurne linnas tegutsev restoran on kasutusele võtnud uut tüüpi veepuhastussüsteemi ning pakub klientidele tasuta joogivett, mis pärineb sama söögikoha tualettidest ja kraanikaussidest.

Restoranis Gust’eaux serveeritav vesi on samasugune nagu iga muu joogivesi — sellel pole ei lõhna, maitset ega ka värvust —, mistõttu pole kuidagi võimalik öelda, et see pärineb sama restorani tualettidest. Keeruka viieastmelise puhastusprotsessi abil suudab Gust’eaux aga oma heitveed muuta nii puhtaks veeks, et seda tuleb enne serveerimist mineraalidega rikastada.

Restoran pole ühendatud Kuurne linna veevärgi ja kanalisatsiooniga, mistõttu vajas asutus oma reoveeprobleemi lahendamiseks suletud süsteemi.

Selles väidetavalt ainulaadses vee-taaskasutussüsteemis puhastatakse tualettide ja kraanikausside äravooluvesi esmalt taimeväetistega; seejärel segatakse osa sellest kogutud vihmaveega ja kasutatakse tualettides äravooluveena, ülejäänud vesi aga puhastatakse eri protsesside abil tavalisest kraaniveest eristamatuks.

„Protsessi tulemusel saadud vesi on joomiseks isegi liiga puhas, mistõttu lisame sellele mineraale, et seda oleks tervislikum juua,“ selgitas restorani Gust’eaux esindaja Belgia uudistekanali VRT uudistesaates.

Restoran pakub taaskäideldud reovett mitmes vormis — tasuta joogiveena, jääkuubikute kujul või kohvi koostises. Kuuldavasti ka õlle pruulimiseks.

Uudistelehe Sudinfo osutusel kasutatakse samasugust veepuhastussüsteemi joogivee pakkumiseks mõnedes muust maailmast eraldatud kogukondades, kuid Euroopas pole seda seni mujal rakendatud.