Mida see Google'i blogis avaldatud uudis aga lihtsas eesti keeles tähendab?

TensorFlow Quantum on jätk eelmisel sügisel teatavaks saanud Google’i uudisele, et nad on ehitanud esimese programmeeritava kvantarvuti „Sycamore“, mis suutis lahendada tavaarvutite jaoks põhimõtteliselt võimatu ülesande 200 sekundiga. Kõige kiiremal superarvutil oleks selleks kulunud 10 000 aastat. Sellega saavutas internetihiid enda sõnul kvantülemvõimu.

Google’i sõnul on loodud raamistiku kaugem eesmärk leida uusi kvantalgoritme, mis võiksid anda kvanteelise. Eelmise nädala lõpus arXivile esitatud teadustöös kirjutavad autorid nii: "Loodame, et loodud raamistik pakub kvantarvutuste ja masinõppe teadlastele vajalikke tööriistu, et uurida nii looduslike kui ka kunstlike kvantsüsteemide mudeleid.“

Teadustööl on rohkem kui 20 autorit Google'i X-üksusest, Waterloo ülikooli kvantarvutuste instituudist, NASA Quantum AI laboratooriumist, Volkswagenist ja Google Researchist.

Eestlane selgitab

Eesti ettevõtte ADM Cloudtechi juht Klemens Arro sõnul on TensorFlow Quantumi peamine eesmärk aidata luua kvantarvutusel põhinevaid simulatsioonimudeleid, et teha lõpuks suur hüpe maailma kõige olulisemate probleemide lahendamisel. Olgu selleks siis meditsiin, bioloogia, materjalitehnoloogia, või midagi, millest me praegu isegi veel teadlikudki pole.

„Eriliselt hea meel on siinjuures näha, et Google otsustas just TensorFlow raamistiku kasuks, sest see on üks populaarsematest masinõppe raamistikest maailmas. Samuti annab see väga hea baasi masinõppetehnoloogiale liikuda sujuvamalt kvantvõimekusele,“ rääkis Arro.

Mida sellest uudisest kokkuvõttes meelde tasub jätta, on tema sõnul see, et TensorFlow Quantum võimaldab jooksutada kvant-tehisintellekti simulatsioone ning kvantarvutite edasi arenedes saame juba nende samade kogemuste pealt luua tänaseni meie võimekusest välja jäävaid tehisintellekti-lahendusi.