Kahtlematult on tegemist kõige vastuolulisemaid mõtteid ja tundeid tekitava mobiiliga, mida ma kes olen hoidnud. Ühelt poolt on see imekiire protsessoriga, suurepärase ekraaniga, väga hea kestvusega akuga, ülikvaliteetseid fotosid tegeva kaameraga ja vinge väljanägemisega. Teiselt poolt on see kõige puudulikuma tarkvaraga mobiiliga, mis üldse kogu maailmas hetkel saadaval on.

Tõesti. See telefon ei oleks tohtinud sellisel kujul müügile tulla. Võib olla juhtus see lihtsalt liiga vara, võib ei olla ei tohiks seda üldse kunagi juhtuda. Mina pidin seda tõesti võimsal tasemel riistvaraga telefoni oma põhimobiilina kasutades otsima kapisahtli põhjast välja hirmvana vahetatava akuga Samsung J3-e, et oma igapäevaseid asju saaks ajada.

Asi on - teadagi - äppides. Donald Trumpile ei meeldi majanduskonkurent Hiina ja sellega seoses keelas ta Google'il mais 2019 oma tarkvara müümise ka Huaweile. Paraku on kõik maailma mobiiliäpid toetumas kohustuslikult (iOSi kõrval) just alustarkvaradele Google Play Services ja Google Services Framework ja neid ei saa Huawei mobiilides tööle isegi tagaukse kaudu.

Niisiis, enne kui te lähete mobiilipoodi oma rahakotti 1049 euro võrra kergendama, mõelgem, kas te tahate endale seadet, mis vastab alljärgnevatele omadustele.

Teavitused ei tööta

Alustame positiivsest. Phone Clone äpiga on võimalik oma senisest mobiilist (kui te seda juba tühjaks ei onud teinud) tuua päris suur kogus rakendusi P40'sse üle. Minu igapäevaselt kasutatavatest äppidest liikusid uudse seadmete näiteks Swedbank, Delfi, Postimees, ERR, Õhtuleht, LHV, Vikerraadio ja R2, Messenger, Skype, Smart-ID, mKool ja Sportlyzer ning ja isegi Telia TV ja mTasku.

Aga kõik nad tegid seda ühe suure veaga: mitte ükski ei ole neist võimeline kuvama ekraanile (ega ka lukustusekraanile) automaatteavitusi ehk tõukesõnumeid ehk push notification'eid. Ainult Facebooki rakendused Messenger ja Instagram suudavad, ülejäänuid peab käima ise avamas, et teada saada, kas on liikunud raha, saabunud teade mKooli või kirjutanud keegi Skype'is.

Mina ajakirjanikuna tahan teada, kui konkureerivad väljaanded on välja andnud uudiseid, mis on väärinud tõuketeadetena esiletoomist. Huawei P40 Pro mulle neid teadaandeid oma ekraanile ei kuva. Isegi siis ei kuva, kui tegemist on spetsiaalselt Huawei telefonile loodud rakendusega. Midagi on väga valesti selle Huawei tarkvaraga seadetega.

Kõige hullem näide on seejuures Smart-ID: tahad Swedbanki sisse logida->lükkad selle siis taustale ja otsid ekraanilt üles Smart-ID ja sisestad koodi->lükkad Smart-ID tasutala ja avad uuesti Swedbanki.

Mis veel Swedbanki rakenduse juures väga halvasti on, on see, et P40 Pro mobiili kasutades ei saa selle äpiga teha poes mobiiliga viipemakseid - ta ei tunnista mobiili sõrmejäljelugejat ega ka ekraaniluku PIN-koodi ja viipemakseid ei saa aktiveerida. Nagu mitte ka sõrmejälje abil äppi sisse logida või makseid teha.

Kas selliselt tohib käituda üks 2020. aastal ilmavalgust nägev mobiil? Ei tohi.

Paljud rakendused ei tööta üldse

Kõige halvem seis on transpordiäppidega. Bolti selle mobiiliga tellida ei saa. CityBee autot sellega kasutada ei saa. Kohe üldse ei saa, mitte mingi nipiga. Need kaks kasutavad oma lahenduses Google Mapsi aluskaarti. Testisin järele - isegi kui Google Maps apkmirror.com saidilt alla tõmmata, ei haaku see kuidagi CityBee rakendusega. Selline näeb välja CityBee rakendus Huawei P40 Pro mobiilis täna:

Bolti rakendust ei saa aga sellele mobiili üle tuua ei Phone Clone abil ega ei leidu selle apk-installifaili ka tuntud ümbernurgaportaalides. Parem on seis Uberiga - sellele o Huawei loonud nii kiirrakenduse, mis paneb lahenduse tööle veebipõhiselt.

Maailmas tuleb kogu aeg kasutusele üha uusi ja uusi rakendusi, mille eelduseks on see, et neil on laiapõhine kasutajaskond. Näiteks teatasid reedel Google ja Apple, et hakkavad looma ühist koroonatarkvara. Pataku ei ole märki, et sellesse koostösse oleks kaasatud Huawei, et ka nende telefonides see tööle hakkaks.

Tahan öelda seda, et ma ei saa täna olla kindel selles, et kui tuleb mõni uus oluline rakendus, siis oleks sellest olemas ka Huawei mobiilides töötav versioon.

Nii kaua, kui Huawei seda kindlust kasutajatele pakkuda ei saa, ei ole lootustki, et rahvas tema uusi mobiile ostma asub. Nii kaua tuleb lugeda igivana, olematu mälu ja kiirusega Samsung J3'e paremaks mobiiliks kui tehniliselt viimase peal pilli nimega Huawei P40 Pro.

Mis puutub aga äpipoodidesse, siis minu katsetus näitas, et Huawei enda AppGallery pole sugugi kõige parem lahendus uute rakenduse leidmiseks või olemasolevate värskendamiseks. Kui te olete endale uue Huawei mobiili ostnud, siis kasutage parem rakendust APKPure (selle installifail tuleb ise üles otsida mobiilibrauseriga) - seal on võrratult suurem rakenduste valik ja ka mitteametlike äppide uuendamise funktsionaalsus sees.

Huawei enda äpipoest tasub alla laadida rakendus MoreApps, kus pakutakse lahendusi enamlevinud rakenduste kasutamiseks.

Olen juba varem uurinud ka mitme Eestis laialt kasutava rakanduse loojatelt, kas neil on plaanis Huawei uute seadmete jaoks eraldi lahendus välja tuua. Vastused on (ühe erandina) pigem stiilis nokk kinni - saba lahti:

CityBee CityBee Eesti juhi Britta-Liisa Ait: „CityBee mobiilirakendus on kõikide Balti riikide Huawei App Gallery-s saadaval alates juunikuust. Meie IT-meeskond teeb hetkel tihedat koostööd Huawei esindajatega, et rakenduse kaardisüsteem muuta Huawei nõuetele sobivaks."

Bolti pressiesindaja Jaan Lašmanov: "Uurime ja kaalume erinevaid võimalusi, kuid hetkel ei saa me enamat öelda. Anname kindlasti märku, kui uudiseid on."

SK ID Solutions juht Kalev Pihl: "Hetkel on SK ID Solutions tähelepanu pakilisematel asjadel kui Huawei telefonide jaoks Smart-ID äpi kohandamine. Kas ja millal see muutub, sõltub sellest, kuidas Huawei uute seadmete müük läheb Eestis ja Baltikumis. Kui SK näeb, et Huawei kasutajad seda kindlasti vajavad, siis leiab SK sellele ka kiire lahenduse."

Ikkagi on see väga hea mobiil

Aga nagu alguses öeldud, on tehniliselt see seade lihtsalt suurepärane.

Kõige silmatorkavam ja tegelikult ka olulisim osa selle seadmel on võimas kaamerakomplekt. Veel suurem, veel rohkem pinda enda alla võttev, veel rohkem tagakülje tasapinnast väljaulatuv,

Koosneb see komplekt neljast kaamerast: 50MP Ultra Vision Camera (lainurk,F/1.9)+ 40MP Cine Camera(ülilainurk,f/1.8 + 12MP SuperSensing Telephoto Camera (f/3.4,OIS) + 3D sühvauskaamera. Esiküljel on duubel-selfikaamera, mille liikmeteks on 32MP põhikaamera (f/2.2,AF) ja bokeh-efekti andev kaugusandur.

Mulle väga meeldib, kui hästi töötab selle kaamera zoom või lähivõte.

Olgu näiteks siis äsja tärganud harilik katkujuur Rocca al Mare mereäärsel:

Fototest

Või 30 korda suurendatud varakevadine kepikõndija kaugel-kaugel meres, kus ta palja silmaga vaadates oli lihtsalt üks kõikuv meremärk:

Mis puutub seadme muudesse omadustesse, siis RAM on numbriga 8 GB, põhimälu 256 GB, aku mahutavus korralik 4200 mAH. Kiirlaadija on ka olemas ja see on koguni 40W - aku 5-protsenilt täiesti täislaadimiseks kulus täpselt 58 minutit. Seade on IP68 standardile vastavalt vee- ja tolmukindel. Disaini osas on tähelepanuväärsed seadme nurgad, kus metallraam on laiendatult neid kukkumise eest kaitsmas. Kumerate servadega on seade nii eest kui tagant. Seadmel on olemas ka Always in funktsionaalsus, mis kuvab ekraanil pidevalt kellaaega ja äppide märguandeid.

Kokkuvõttes tuleb öelda, et sellise tarkvaraga mobiili ei tohiks minu hinnangul Eestis praegu müüa. Huawei peab edasi võitlema ja saavutama õiguse kasutada Google'i rakendusi ka oma mobiilides või tegema oma tarkvara selliseks, et need seal töötaksid täpselt sama hästi, kui teistes Androidi telefonides.

Alles siis tohiks tegelikult ka oma mobiilidega taas Eestisse tulla. Või siis pakkuma oma praeguseid mobiile sisuliselt tasuta - lihtsalt, et kasutajaskonda elus hoida ja kasvatada.