Sellele on tegelikult väga loogiline põhjendus: süüdlaseks on häired üle-euroopalises elektrisüsteemis. Nimelt on Mandri-Euroopa ühendatud elektrisüsteemis jaanuari keskpaigast saati toimunud võimsuse kõrvalekalded, teatas Euroopa elektrivõrgu ettevõtete võrgustik ENTSO-E.

Need kõrvalekalded on põhjustanud väikese elektrisageduse languse ning see omakorda mõjutabki neid digitaalseid kellasid, mis on vooluvõrku ühendatud. Ehk siis ei tööta patareidel ega kvartskristalli toel.

ENTSO-E teatel on praegu digitaalkellade tahajäämine keskmiselt viis minutit ja tehakse kõik selleks, et kõrvalekalded kiiresti kõrvaldada.

Pärast põhjalikku uuringut ongi jälile saadud, et võimsuse kõrvalekalded tekkisid ühe võrgustiku osa tõttu, mis asub Balkani poolsaarel, täpsemalt Serbias ja Kosovos.

Mandri-Euroopa ühendatud elektrisüsteemis on 25 riiki ja Euroopas on elektrivõrgust tuleva elektrivoolu normaalne sagedus 50 Hz. Elektrivõrgu sageduse kõrvalekaldeid 50 Hz tasemest põhjustavad tavaliselt suured ning ootamatud muutused elektri tootmises või tarbimises.