SpaceX on praegu pärast maailma võimsaima raketi Falcon Heavy edukat starti kosmosetööstuse kuumim nimi ja Tesla autoga sõitmisest unistab nii mõnigi. Kuid, nagu paljude edukate ettevõttete puhul, ei ole tee selleni alati kerge olnud. Seda tunnistas ka mõlema looja Elon Musk USA-s SXSW konverentsil kuulajate küsimustele vastates, vahendab BBC.

Musk nentis, et 2008. aasta oli tema elu üks keerulisemaid, kui ta lahutas oma naisest, tal tuli sõpradelt üüri maksmiseks raha laenata ning SpaceX ja Tesla "jäid ellu" vaid väga napilt. "Uskusin, et nii SpaceX'il kui ka Teslal on väiksem kui 10% tõenäosus edu saavutada," ütles ta.

Musk meenutas, et kui ta 2002. aastal oma kaasasutatud firma PayPali eBayle müüs ja sellega 180 miljonit dollarit (146 miljonit eurot) teenis, investeeris ta sellest poole kohe SpaceX'i ja Teslasse. Kuid kulud muudkui kasvasid ning tulusid polnud ollagi.

Nn jäämäe tipuks oli 2008. aastal juba kolmas SpaceX Falcon 1 raketi luhtunud stardikatse ning olukord, kus oli Tesla pankroti välja kuulutamisest kahe päeva kaugusel, lisas Musk.

Selleks ajaks oli ta varandus kahanenud 40 miljoni dollarini. "Mul oli valida: kas investeerin selle vaid ühte ettevõttesse ja lasen teisel kindlasti hingusele minna või jagan raha SpaceX'i ja Tesla vahel ning nad mõlemad võivad pankroti välja kuulutada. Ma ei osanud valida, investeerisin mõlemasse ja tänu jumalale jäid mõlemad ettevõtted ka ellu," rääkis Musk.

"SpaceX jäi väga napilt alles, Tesla samamoodi. Kui asjad oleksid ainult natuke teistmoodi läinud, oleksid mõlemad pankrotis."

Elon Muski varanduse suuruseks on Forbesi andmetel praegu 20,5 miljardit dollarit, millega ta on rikkuselt maailma 54. inimene.

Marsikoloonia rajamise vajadus

Musk rääkis konverentsil lühidalt ka oma edasistest kosmosevallutamise plaanidest. Tema hinnangul ei ole viimastel aastatel kosmoselendude osas märkimisväärset edasiminekut tehtud ja seega käis ta välja tähtaja: järgmisel aastal teeb tema ettevõtte Marsile sõiduks ehitatud kosmoselaev esimesed katselennud. "Ma usun, et me suudame teha esimesed lühikesed üles-alla lennud millalgi järgmise aasta esimeses pooles," lausus Musk.

Ta rääkis ka, et Marsile lendamine ja sinna inimkoloonia rajamine on hädavajalik enne järgmise maailmasõja puhkemist. "Ma kardan, et on ebatõenäoline, et meil kunagi enam uut maailmasõda ei tule," ütles ta. Ja kui Maal peaksid inimesed tuumasõjajärgses ajas elama, siis Marsil oleks neil hoopis teistsugused elutingimused.