Tegemist on Euroopa Liidu ülese projektiga, mille eesmärk on pakkuda Euroopa teadlastele ja tööstusele suurandmete analüüsiks paremaid võimalusi. Ühisettevõttega liitumine toetab teadusvõimekuse kasvu Eestis, mis omakorda aitab arendada erinevaid ühiskonnale kasulikke valdkondi, muuhulgas personaal- ja täppismeditsiin, looduskatastroofide prognoos ja ennetus, liiklusohutus, riigi julgeolek ja –kaitse.

„Eesti ühinemine Euroopa superarvutite projektiga suurendab Eesti teadusvõimekust, mis aitab arendada selliseid ühiskonnale vajalikke ja kasulikke valdkondi, mida me täna isegi ei pruugi ette kujutada,“ selgitas minister Reps. „Kuigi Eesti teadlased teevad juba täna väga tihedat rahvusvahelist koostööd, avab see projekt kindlasti ukse uutele koostööformaatidele ja kogemuste jagamisele. Ma olen kindel, et Eesti teadlased ja nende koostööpartnerid välismaal suudavad seda väga head võimalust ära kasutada,“ lisas ta.

Superarvutid on sellised arvutusmasinad, mille võimsus ületab märkimisväärselt tavakasutuses olevate arvutite oma ning neid kasutatakse enamasti ulatuslike arvandmete töötlemiseks või keerukate arvutisimulatsioonide loomiseks.

Maailma võimsaimad superarvutid asuvad praegu Hiinas ning USAs, samuti on nendes riikides protsentuaalselt enim maailma võimsamaid arvuteid. Maailma kiireim superarvuti on IBMi poolt arendatud Summit, mis täidab oma igapäevaseid ülesandeid Ameerika Ühendriikidele kuuluvas Oak Ridge'i riiklikus laboratooriumis.

Tänase seisuga on EuroHPC deklaratsiooni allkirjastanud 21 Euroopa riiki, sealhulgas 20 ELi liikmesriiki (Austria, Belgia, Bulgaaria, Horvaatia, Küpros, Tšehhi, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Itaalia, Leedu, Luksemburg, Madalmaad, Poola, Portugal, Hispaania, Sloveenia, Rootsi) ning Šveits.