Microsoft ja nende Xbox

Esimene ja kõige olulisem uudis tervest konsoolimaailmast on see, et Microsoftil on arenduses uus Xboxi konsool. See on küll mõnevõrra üllatav, arvestades, et Xbox One X-i (mis on justkui Xbox One steroididel versioon) väljatulekust pole möödas isegi veel aasta aega. Samal ajal on Sony PlayStation 4 konsool juba viis aastat vana. Mingit täpsemat infot Microsoft aga uue konsooli kohta ei jaganud ning tõenäoliselt saab selle kohta rohkem infot järgmise aasta E3 jooksul.

Lisaks kinnitas Microsoft taas, et tegeleb striimingusüsteemi välja arendamisega. Nende plaani kohaselt peaks olema võimalik konsoolimänge mängida igast seadmest - arvutist, Xboxist endast või telefonist. Süsteemi loomiseks kasutatakse tõenäoliselt Microsoft Azure'i projektiga loodud ülemaailmset serverivõrgustikku, mis aitab tagada, et andmekeskused oleks mängijatele piisavalt lähedal, seadme ja keskuse vaheline suhtlus oleks kiire ning mängimine seeläbi nauditav.

Nüüd aga mängude juurde. Kui sulle meeldivad mootorsaed, siis on meil sulle häid uudiseid: 2019. aastal on oodata Xbox One'ile uut Gears of War seeria mängu. Mängu nimest on aga kirurgiliselt (mootorsaega?) eemaldatud "of War" ning uus mäng kannabki lakoonilist nime "Gears 5". Mängu tegevuse mõistes on aga tegemist jätkuga Gears of War mänguseeria neljandale mängule, seega ajaloolise järjepidevuse pärast pole vaja muret tunda. Ka üldine action tundub treileri järgi varasemate mängudega võrdlemisi sarnane olevat.

Rääkides Gears of Wari seeriast, mis on üks Xboxi unikaalsetest mänguseeriatest, siis Microsoft teatas, et keskendub veelgi enam just nende konsoolile unikaalsete mängude tootmisele. Konsoolifirma esindajate sõnul tullakse nii vastu fännide palvetele - nimelt on aja jooksul paljud konsoolisõbrad kritiseerinud Xboxi unikaalsete mängude vähese valiku pärast, eriti võrreldes seda PlayStationi konsooliga. Nüüd üritatakse viga parandada sellega, et Microsoft on ostnud viis mängustuudiot, mis saavad unikaalsete mängudega tegeleva stuudio Microsoft Studios osaks ning aitavad Microsoftil arendustegevust uuele tasemele viia.

Lisaks Gearsile tutvustas Xbox veel mitmeid huvitavaid mänge: Halo Infinite, Sekiro: Shadows Die Twice, Forza Horizon 4, The Division 2 ja Cyberpunk 2077. Sellest kompotist leiab kindlasti iga mänguhuviline midagi endale meelepärast.

Sony ja nende PlayStation

PlayStationi puhul nii rabavaid uudiseid kui uued konsoolid või uudne striiminguteenus ei olnud. Tegelikult ei olnud riistvara poole pealt peaaegu mitte mingeid uudiseid. PlayStationi esitlus keskendus sisuliselt ainult uute mängude tutvustamisele. Siin nad on:

Ellujäämisele keskendunud The Last of Us 2 kohta näitas konsoolitootja päris põhjalikku ja pikka ülevaadet (kokku 12 minutit). Taaskord on vaja võidelda pidevalt ellujäämise nimel, koguda selleks ressursse ning samuti saab mängus valmistada edukaks elus püsimiseks tarvilikke esemeid. Mängu treiler sisaldab ka vürtsikaid stseene, mis mõnedele inimestele üpris vastumeelsed võivad olla, kuid LGBTQ kogukonna kindlasti rõõmsaks peaks tegema.

Kauaoodatud Death Stranding, mille kohta keegi ikka päris täpselt ei tea, mis mäng see on või millest see isegi räägib. Treileri põhjal tundub, et tegemist on ulme või apokalüpsisega seotud ellujäämis-rollimänguga, millel on pikem ja sügavam taustalugu. Mängu arendajaks on legendaarne Hideo Kojima. Mäng peaks ilmuma enne 2019. aastat.

Spider-Man tundub alati kindla peale minek ning nii ongi PlayStationile välja tulemas uus Spider-Mani mäng. Oodata ei tule kaua, mäng peaks välja tulema juba septembris. Arendajaks on Insomniac ning nagu ikka Spider-Mani puhul, keskendub mäng pahalastega kähmlemisele ja käest võrgunööri välja tulistamisele.

Ghost of Tsushima on samuraimaailmale keskendunud Jaapanis asuval Tsushima saarel toimuv ajalooline avatud maailma rollimäng. Tegevus toimub 1294. aastal, kui saart ründasid sisuliselt kogu Euraasiat laastanud mongolid. Peategelane on üksik samurai, kes üritab invasioonile lõppu panna, hävitades ükshaaval ründavaid mongoleid mõõgavõitluses. Kõlab tuuleveskitega võitlemise moodi, kuid samas üpris badass-ilt.

Mängu mõõgavõitlus on väga lahe: väidetavalt on arendusse kaasatud kendo-spetsialistid ning mõõgavõitlusele on palju rõhku pandud. Arendaja sõnul võib iga mõõgalahing mängijale saatuslikuks saada - täpselt nagu päriselus.

Väike nostalgialaks ka vanematele mänguritele: esimest korda 1998. aastal ilmunud Resident Evil 2 luuakse täielikult uuesti ning tuuakse mängijateni juba järgmise aasta jaanuaris.