Tehnikaentusiast kasutajanimega foone paljastas eile, et algsete arvutitega võrdväärse andmetöötlusvõimega mikroprotsessoritel, minidispleidel, akudel, plastikutel ja niiskust imavatel tablettidel pole rasedusele viitavate hormoomide tuvastamisel mingisugust rolli.

Selgus, et Šveitsi ettevõtte Swiss Precision Diagnostics GmbH toodetud rasedustesti Equate põhikomponendiks oli tavaline pabeririba, mis näitab lähtuvalt kindla hormooni tasemest ühe- või kahekordset joont. Pabertesti abil tuvastatakse hormooni nimega koorioni gonadotropiin (hCG), mille süntees toimub platsenta trofoblastides alates hetkest kui embrüo on kinnitunud emakaseinale. Paberit on töödeldud kemikaaliga, mis muudab hormooni tuvastamisel värvi.

Seega oli kogu elektroonika mõte vaid pabertesti lugemine ning kasutajale kahte liiki vastuste kuvamine - „Rase" või „Ei ole rase". Paber- ja digitaalse hinnatesti hinnavahe võib olla kohati aga lausa viiekordne.

Pettusele viitava paljastuse kommenteerijates tekitas aga vähemalt sama suurt pahameelt see, et tegemist on kõigest ühekordselt kasutatava seadmega, millesse on paigutatud kohesele äraviskamisele vaatamata mõttetult palju keskkonda reostavat sisu.

Näiteks oli selles ligi aasta vastu pidav patarei CR1616.

Lisaks kolm LED- ja kaks fotosensorit, mis ühelt poolt valgustavad ja teiselt poolt loevad paberriba jooni:

Protsessoriks olid šveitslased aga valinud 8-bitise toote nimega Holtek HT48C06, millel 64 baiti RAMi, 1024 baiti ROMi - ehk siis tegemist on võimsama kiibiga, kui see oli algsetel IBMi arvutitel. Kogu kupatus on mõeldud aga vaid ühekordseks uriinitestuks, et see siis prügikasti visata.

Tester sisaldas ka niiskust imavat tabetti, mis on samuti mürgine.

Kasutajad olid juba varem teada andnud sellest, et samasugune paberriba on sees Eestiski laialt müüdavatel Clearblue rasedustestidel, mille hind ulatub 15 euroni: