Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi määruste eelnõude kohaselt jagatakse see summa üldjoontes kaheks.

Esiteks jagatakse 6 miljonit eurot sideettevõtjatele investeeringutoetust järgmise põlvkonna elektroonilise side juurdepääsuvõrgu ehitamiseks. Järgmine põlvkond - see tähendab püsiühendust, mis võimaldaks võimalikult paljudel sihtpiirkondades asuvatel lõppkasutajatel vähemalt 100 mbit/s kiirusega ühenduse kasutamist.

Teiseks jagatakse 9 miljoni eurot lõpptarbijatele liitumistasudeks. Toetuse suurus on maksimaalselt 300 eurot ühe juurdepääsuvõrgu lõpp-punkti kohta ning liituda võib ka aeglasemate ehk alates 30 mbit/s võrkudega ning nii kaabel- kui traadita (näiteks WIMAX) püsiühendusvõrkudega.

Euroopa Komisjoni on oma lairibasse investeerimise juhistes välja öelnud, et järgmise põlvkonna kiire lairibaühendus nõuab üldiselt spetsiaalse valguskaabelühenduse olemasolu kodus või hoones ning muud liiki infrastruktuurid ei mängi enam Euroopas erilist rolli.

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siemi sõnul suunatakse täiendavad vahendid kindlatesse sihtpiirkondadesse, ehk nii-öelda valgetele aladele, kus täna kiire internetiühenduse saadavust pole ega lähiajal muidu ei tuleks.

„Kriitilisemad alad selgitame avaliku konsultatsiooni käigus välja ja meie eesmärk on luua liitumise võimalus võimalikult paljudele peredele ja ettevõtetele," ütles Siem.

Valitsus kiitis eile heaks määruste kavandid ning nüüd asub MKM läbi viima avalikku konsultatsiooni nn valgete alade väljaselgitamiseks - see töö on hiljuti (2018. aastal) korra juba tehtud eelmise sarnase konkursi ettevalmistamisel. Seejärel töötab ministeerium välja täpsed määrused.

MKM on juba täpselt samade tööde tarvis - ehk valgetele aladele kiire interneti viimiseks - eraldanud 20 miljonit eurot riiklikule võrguettevõttele Elektrilevi, kellel protsess praegu käimas. Seni on Elektrilevi riigilt toetust kätte saanud 2,2 miljonit eurot.

Elektrilevi rajas 2019. aastal internetiga liitumise võimaluse ca 9000 kliendile, kellest möödunul aastal liitus paraku vaid 1800 klienti. Elektrilevi ei ehita samas võrku ainult sooviavalduse esitajatele - ala ehitamisel saavad liitumise võimaluse ka need aadressid, mille puhul ei ole sooviavaldust esitatud, kuid millele on tehniliselt võimalik liitumine teha. Võrgu valmides pakutakse kõigile liitumise võimaluse saanud aadressidele samadel tingimustel liitumist.

Eesti on oma territooriumi väiksusele vaatamata Euroopa Liidus püsiühendusega interneti katvuselt viimaste seas.