„Meil ei ole rasket valikukohta. Julgeolekuküsimustes, sealhulgas tehnoloogiajulgeoleku küsimustes, on meie vaated Ameerika Ühendriikidega kattuvad," ütles väliminister Reinsalu vastuseks Forte küsimusele, kuidas ta hindab Eesti poliitilist olukorda USA ja Hiina majandus- ja tehnoloogiahuvide vahel.

„Kui omal ajal meie esiisad valisid raudtee laiust, siis meie valime nüüd teatud tüüpi tehnoloogiat, mis hakkab mõjutama meie elu suurusjärkude võrra rohkem, kui tänased mobiiltelefonid või andmesidevõimalused. Kui me teeme selliseid valikuid, siis tagasi pöörduda ja kontrolli saavutada juba toimunud sündmuste üle oleks majanduslikult suurjärkude võrra meie laste põlvkondadel keerulisem," rääkis minister.

Reinsalu ja Krachi kohtumisel olnud teemades käis korduvalt läbi mõiste „ebausaldusväärne tarnija" (untrusted vendor) ja vajadus selliseid ettevõtted 5G-võrku rajamisest eemal hoida.

Forte uuris minister Reinsalult, keda peab tema ebausaldusväärseks tarnijaks - kust ta peab tulema või mida tegema, et sellist tiitlid saada.

Välisministri vastus kõlas järgmiselt: „Ebausaldusväärne tarnija, kui me räägime selles kontekstis, mis puudutab küber- või tehnoloogiajulgeolekut, on see, kelle puhul on eeldada, et ta võib olla poliitiliselt motiveeritud erinevate tehnoloogiainvesteeringute tegemisel. Kindlasti on oluline ka see, et tootjate päritoluriigid jälgiksid õigusriigi ja vaba turumajanduse põhimõtteid ning me saame olla kindlad, et tootjat ei olnud võimalik poliitiliselt mõjutada."

Eesti ja USA avaldasid novembris 2019 5G turvalisuse ühisdeklaratsiooni ning Eesti on asunud innukalt toetama president Donalt Trumpi administratsiooni „The Clean Network" programmi, mille peaeesmärgiks on hoida sidevõrkudest eemal Hiina tootjad. Vähemalt suuremad ja konkurentsivõimelisemad neist - Huawei ja ZTE.

„Lähiajaloos ei ole suuremaid sõpru kui Eesti ja USA," sõnas välisminister Reinsalu ka tänase kohtumise järel.

Võlgu ei jäänud ka asevälisminister Krach: „On selge, et USA ja Eesi suhted on üles ehitatud suurele usaldusele ja vastastikkusele austusele. Minu jaoks sõna „usaldus" kõige tähtsam sõna mis iganes keeles. Me ei oskaks tahta paremat partnerit kui Eesti."

Ent juba järgmises mõttes tõi Krach tõi selgelt pildile NATO nõudmised nii Eestile kui kõigile teistele liikmesriikidele: „On hädavajalik, et kõik NATO riigid astuksid vajalikke kriitilisi samme, et kaitsta ülitundlikku informatsiooni."

Krach kasutas Hiina ja Huawei praeguse olukorra kirjeldamiseks korduvalt sõnapaari "lips läbi".

Hiina tehnoloogiatootja Huawei asutas mõne kuu eest Eestis ettevõtte, et asuda pakkuma oma sidetehnoloogiat kohalikele tarbijatele ja ettevõtetele.