„Selleks, et ministrite töökohtade vahel suurendada vahemaad, istusid õiguskantsler, riigikontrolör ja riigisekretär ümber istungisaali täiendavate laudade taha,“ kirjeldas riigikantselei pressitöötaja valitsuse üht viimast istungit, millest võttis kas vahetult või videosilla vahendusel osa kokku 24 inimest.

Täiendavatel töökohtadel varem töötanud riigikantselei ametnikud pidid aga viimasel istungil istungitesaalist lahkuma ja jälgima istungit või kabinetinõupidamist videosilla teel teisest nõupidamise ruumist. Pole teada, kas ministrite vahele tekkis pärast neid ümberkorraldusi vähemalt kahemeetrine vahe.

Riigikantselei andis ühtlasi teada, et soovi korral saavad ministrid ja ettekandjad nõupidamisest osa võtta videoühendusega.

Eelmisel nädalal toimus üks istungitest täies mahus videokonverentsi teel - protokollis oli sel puhul toimumise kohaks märgitud „telefoni teel.“ Riigikantseleist teeb sellistel juhtudel istungisaalis tööd neli inimest: istungiosakonna, peaministri büroo ja valitsuse kommunikatsioonibüroo ning IT toe töötaja.

Tundub, et videoistungite puhul ei kasuta valitsus ministritega otseühenduses olemiseks Zoomi, Skype või Messengeri, kuna riigikantselei räägib videoistungite puhul videokonverentsi lahendusest, mille tehnilist kirjeldust „turvalisuse kaalutlustel“ ei saa avalikustada. Küll aga peab see lahendus olema midagi sellist, mis on ministritel kogu aeg taskust võtta, et vajadusel kus iganes maailma otsas istungitest osa saada.

Ühendkuningriigi valitsus on peaminister Boris Johnsoni haigestumise tõttu kasutamas liigagi julgelt ja avalikult Zoomi, teatab BBC.