Ligi 2.000 sõduri rahupaik avastati mullu sügisel endise Põhja sõjaväelinnaku territooriumil.

Väljakaevamisi alustati taas sel esmaspäeval, kui Vilniusse saabusid USA telekanali Discovery Channel ja Briti BBC võtterühmad, kes kavatsevad sellest ajaloolisest leiust dokumentaalfilmid teha.

Arheoloogiliste väljakaevamiste juhataja Albinas Kuncevisius ütles BNS-ile, et teisipäeva pärastlõunal avastasid arheoloogid veel umbes 50 sõduri jäänused.

“Vilniuses sai hukka väga palju Napoleoni armee sõdureid. Armee oli kurnatud, komandörid deserteerunud. Oletame, et siia võib olla maetud kuni 40.000 sõjameest,” ütles Kuncevicius.

Prantsusmaa keiser Napoleon liikus oma väega läbi Leedu aastatel 1812-1813 — Venemaale minnes ja sealt taganedes. Sõjakäigu ajal peatus Vilniuses ka Napoleon ise.

Vilniuses leitud kirjalikud allikad kinnitavad, et 1812. aasta talvel Leetu saabunud Vene kindralid leidsid sealt eest ligi 40.000 surnud prantsuse sõdurit. Venelased matsid prantslasi kraavidesse, mida Napoleoni vägi oli pealetungi ajal kaevanud.

Discovery ja BBC andsid väljakaevamiste jätkamiseks 17.200 litti (77.400 krooni) ning tänu sellele tehtigi töödega taas algust.