Elu jooksul registreeris Tesla enda nimele umbes 300 patenti. Pudemeid tema leiutistest leidub paljudes nüüdisseadmetes, millest mõned, nagu kaugjuhitavad mängupaadid ja tähekujulised neoonlambid, on üsna üllatavad. Paraku ei saanud aga mitte kõik Tesla futuristlikud nägemused tegelikkuseks, vahendab Live Science.

Mõtete lugemise kaamera

Võimalik, et Tesla vaagis kujutluspiltide ja mõtete lugemise masina leiutamist. 1933. aastal ajalehes Kansas City Journal Post ilmunud artiklis rääkis ta ajakirjanikele mitmest projektist, mille kallal ta parasjagu töötas, nende hulgas aparaadist “mõtete fotografeerimiseks”.

“Kui seda on võimalik edukalt teha, peaksid inimese kujuteldavad objektid ilmuma tekkimise hetkel ekraanile ning sel moel peaks olema võimalik lugeda kõiki inimese mõtteid,” rääkis Tesla.

Mõtete lugemise kaamera (joonistus)

Video voogedastus otse-eetris

Teslal võis olla üllatavalt hea ettekujutus sellest, mis tunne on jälgida video voogedastust reaalajas nii nagu seda võimaldavad nüüdisraalid ja nutitelefonid.

1926. aasta 26. jaanuaril ilmunud uudisloos prognoosis Tesla, et raadioside tööpõhimõtet rakendades peaks olema võimalik konstrueerida väikseid, taskusse mahtuvaid instrumente, mis võimaldaksid jälgida kaugel toimuvaid sündmusi. Toda futuristlikku ideed kirjeldas leiutaja nädalakirjas Collier’s Weekly ilmunud usutluses.

Traadita elekter

Tesla arvatavasti suurim ambitsioon oli unistus energia saatmisest kauge maa taha ilma kaablite ja juhtmeteta, kasutades kandjana ainuüksi õhku. Ta isegi demonstreeris idee teostatavust, läites elektrilampe induktsioonvoolu viimisega sekundaarsesse mähisesse (ingl inductive coupling), kuid mastaapsemat süsteemi energia läkitamiseks kauge maa taga tal konstrueerida ei õnnestunud.

Tesla katsetused juhtmevaba elektriga.

Kontakt tulnukatega

1899. aastal, kui Tesla tegi Colorado osariigis Colorado Springsis katseid kõrgepinge ja “traadita telegraafiga”, märkas ta, et ta seadmed püüavad kummalisi raadiosignaale. Tesla ise uskus, et signaalid pärinevad maavälistelt eluvormidelt.

Teadlaskond keeldus uskumast, et Tesla tulnukatega kontakti saavutas, kuid hiljem oletati, et ta võis kogemata tabada kosmilisi raadiolaineid, mille olemasolust tema eluajal veel midagi ei teatud.

Mobiilsidevõrk

1901. aastal Atlandi ookeani ülese raadioside loomise kallal töötades pakkus Tesla oma rahastajale J. P. Morganile välja idee, mis kõlab üsna sarnaselt nüüdisaegsetele mobiiltelefonidele. Tesla soovitas koostada kava nn ülemaailmse telegraafisüsteemi (ingl World Telegraphy System) loomiseks, mis võimaldaks uudiste vahetut edastamist individuaalsetele pihuseadmetele.

Tesla uskus, et igaühele kasutamiseks sobilike, mujalt maailmast häälsõnumeid või muusikat püüdvate vastuvõtjate tootmine võiks Morganile tululikuks kujuneda.