Nüüd loodavad Rootsi eksperdid selgitada, kas on tõsi, et rühm skandinaavlasi maabus Uues Maailmas ka 1362. aastal, 130 aastat enne Kolumbust.

Ameerika Ühendriikide Minnesota osariigist leitud 90-kilone ruunikivi saadeti hiljuti Rootsi, et sealsed teadlased uuriksid, kas see pärineb tõesti 1362. aastast, nagu ruunid väidavad, või on tegu pettusega.

Kui nn. Kensingtoni kivi osutub autentseks, siis tõestab see, et enne Kolumbust jõudis Ameerikasse teinegi skandinaavlastest maadeuurijate laine.

Kivi tõi ajaloolaste kätte Minnesotas Kensingtonis elanud rootsi päritolu talumees Olof Ohman, kes väitis, et leidis selle 1898. aastal oma maadelt. Pärast aastatepikkusi vaidlusi saadeti kivi Ohmanile tagasi ja ta tegi sellest lävepaku.

Kümnendeid hiljem tekkis ruunikivi vastu uus huvi ja seda eksponeeriti mitmetes USA muuseumides. Neljapäevast alates saab kivi näha Rootsi riiklikus ajaloomuuseumis, kus eksperdid on püüdnud kindlaks teha, kas see on tõesti nii vana nagu kirjad kivil ütlevad.

Ruunikiri kivil ütleb, et kaheksa lõunarootslast ja 22 norralast reisisid 1362. aastal Vinlandist läände, kus ühel päeval, kui osa mehi kalal oli, kümnele kaldalejäänule kallale tuldi ja nad tapeti.

Skeptikud väidavad, et kui rändurid kümme kaaslast tapetuna leidsid, on vaevalt usutav, et nad veel samasse paika ruune kivvi uuristama jäid.

Stockholmi muuseum loodab kaasaegse dateerimistehnika abil saladuse siiski lahendada.