Täna, 26 aasta tagasi, 29. juulil 1987 kirjutasid Briti peaminister Margaret Thatcher ja Prantsusmaa president François Mitterrand alla kokkuleppele, ehitada Inglise kanali ehk La Manche väina alla raudteetunnel. Vähem kui seitse aastat hiljem, 6. mail 1994 võisid kuninganna Elizabeth II ja president Mitterrand selle tunneli juba ka pidulikult avada.

Kui tunneli ehitamise maksumust oli arvestatud 4,7 miljardi naelsterlingi peale, oli lõplik maksumus siiski 9,5 miljardit, ja aktsionärid, kes sellesse projekti olid investeerinud, kandsid suuri kahjusid. Kuigi võlgu oli endiselt veel kolm miljardit eurot (2,6 miljardit naelsterlinit), jõudis Eurotunnelit haldav firma 2011. aastal lõpuks kasumi poolele. 2011. aastal sõitis Eurotunneli kaudu Inglismaa ja Prantsusmaa vahet rongidega 19 miljonit inimest ja 17,7 miljonit tonni kaupu.

Sõit vedurijuhi vaatenurga alt, kiirendatult:

Tunnelis on 50,5 kilomeetrit kaherealist raudteed, kus rongid sõidavad kiirusega ligemale 150 km/h, väljumisega neli korda tunnis, jõudes tunneli kaudu vastaskaldale 35 minutiga. Tunnel kulgeb Inglise ehk La Manche väina alt, Folkestonest Calaisi (või vastupidi), kõige sügavamas kohas 75 meetri sügavuselt. Tunnelit kasutavad Eurostari reisirongid, Eurotunnel Shuttle transpordirongid ja kaubarongid.

Reisirongide sisevaateid: