Üritust korraldab Euroopa Patendiamet (EPO), see toimub kord aastas juunis ja iga kord eri Euroopa linnas, tänavu Pariisis.

Suurejoonelise gala käigus jagatavaid auhindu on kuus, igaüht püüab kolm nominenti või nominendigruppi, kes on valitud EPO-s registreeritud ja kehtivate patentide järgi sadade leiutajate hulgast (tänavu enam kui 500 seast).

Nominendid ja võitjad valib viies kategoorias rahvusvaheline teadlastest ja leiutajatest koosnev žürii, kuuenda (Public Prize ehk rahvalemmik) selgitab välja veebipõhine rahvahääletus.

Kandideerima pääsevad leiutised, mis on oma tähtsust ja vajalikkust juba tõestada jõudnud, paljud neist sündisid oma algupärasel kujul juba näiteks 10-20 aastat tagasi.

Tänavused võitjad pärinevad seitsmest riigist (Prantsusmaa, Saksamaa, USA, Iirimaa, Holland, Šveits, Venemaa), nende hulgas neli naist, mis on EIA ajaloos senine rekord.

Võitjad:

Kategooria: tööstus (Industry)

Agnès Poulbot ja Jacques Barraud (Prantsusmaa) - isetaastuvad autokummid.

See disain muudab autokummid tugevamaks ja vähendab märgatavalt sõiduki kütusekulu ja väljaheitegaase (kolm tonni 100 000 sõidetud kilomeetri kohta).

Leiutist kasutab Prantsusmaa tootja Michelin, mis tahab selle abil 2022. aastaks toota 30% raskeveokikummidest.

Kategooria: teadustöö (Research)

Jens Frahm (Saksamaa) - kiirem reaalajas MRI

Magnetresonantstomograafia ehk meetod elusorganismide läbipaistmatute elundite sisemusest kujutiste loomiseks on nii laialt levinud tänu Saksa biofüüsik Jens Frahmile, kes muutis tehnoloogia piisavalt kiireks, et sellest meditsiinis kasu oleks. Temaloodud FLASH-platvorm tõi MRI ka n-ö videoajastusse.

Kategooria: Euroopaväline riik (NON-EPO Country)

Esther Sans Takeuchi - südamestimulaatoripatareid

Esther Sans Takeuchi (USA) leiutas patareid võimsate defibrillaatorite (elektriliste südamestimulaatorite) käigushoidmiseks. Tema patareid on varasematest palju pikema kestvusega, nii et nende asendamiseks peab ka palju vähem kirurgilisi operatsioone tegema.

Takeuchi on USA vägevamaid naisleidureid, tema nimel on ümmarguselt 150 patenti.

Kategooria: väike- ja keskmise suurusega ettevõtted (SMEs)

Jane ní Dhulchaointigh koos tiimiga (Iirimaa) - superliim Sugru

Iiri tootedisainer Jane ní Dhulchaointigh ja tema tiim lõid liimi, mis on tugeva toimega, aga ka kummi kombel vormitav. See aitab igapäevaseid asju palju kergemini parandada ja seega vähendada äravisatavate asjade hulka, mis on prügiga kiiresti täituvas maailmas aina tähtsam.

Rahvalemmik (Popular Prize)

Erik Loopstra (Holland) ja Vadim Banine (Holland/Venemaa)

Rahvalemmiku väljaselgitamiseks sai veebi teel hääli anda 24. aprillist 3. juunini. Võitjaks osutus süsteemiarhitekt Loopstra ja füüsik Banine loodud laseritega nanotehnoloogia (extreme ultraviolet lithography, EUVL), mis võimaldab kiiremaid, väiksemaid ja võimsamaid pooljuhte valmistada.

Elutööauhind (Lifetime achievement)

Ursula Keller (Šveits) - kiire pulsslaser

Šveitsi füüsik sai elutööauhinna tänu SESAM-ile, mis on kommertskasutuses ultrakiirete pulsslaserite vallas juhtivaid lahendusi. Seee on kasutusel meditsiini- ja tootmisvallas. Keller on sarnaseid tehnoloogiaid arendanud 30 aastat ja neist on kasu olnud nii tavaelektroonikas, teadustöödes kui ka andmesides.