Osakestefüüsika standardmudelis seni vaid teoreetiliselt võimalikuks peetud Higgsi bosoni leidsid suure osakeste kiirendi LHC kahe osakestedetektori CMS ja ATLAS juures teineteisest sõltumatult toimunud eksperimendid, vahendab Novaator.

2008. aasta sügisel Šveitsi ja Prantsusmaa piiril tööd alustanud maailma kalleim, 10 miljardit dollarit maksnud teadusaparaat suur hadronite põrgati on ehitatud eeskätt selleks, et kontrollida, kas osakestefüüsika standardmudelis esinev seni leidmata, kuid eelduste kohaselt kõigile teistele osakestele massi andev osake Higgsi boson üldse eksisteerib.

Selle olemasolu pakkus välja briti füüsik Peter Higgs 1964. aastal, püüdes selgitada, miks W- ja Z-bosonitel on mass, samas kui footon on massita. 83- aastane Higgs oli CERNis täna ka ise kohal ja kuulas pisarsilmil, kui pilgeni täis saalis värskeid tulemusi ette kanti.

Viimati esitlesid CMSi ja ATLASe füüsikud oma töö tulemusi möödunud aasta lõpus, mööndes, et Higgsi bosonit ei ole leitud, kuid selle olemasolu ei saa ka välistada. Esimesi vihjeid Higgsi kohta oli märgatud, kuid milleski ei saanud kindel olla.