Positronemissioontomograafia (PET) ja kompuutertomograafi (CT) funktsioone põimiv EXPLORER-i nime kandev masin võimaldab luua kõigest sekundiga inimese kehast üksikasjaliku kujutise. Leiutis võimaldab näiteks edukamalt jälgida kasvajaid ning monitoorida ravimite mõju, vahendab Science Alert.

Süsteemi välja töötanud teadlased on isegi üllatunud seadeldise loodud kujutiste detailsusest. "Ma olen aastaid ette kujutanud, missugused tehtavad pildid võiks välja näha, kuid ma ei olnud valmis selliseks detailsuseks nagu me esimese katsetuskorraga saavutasime," ütles uurimisrühma liige, biomeditsiiniga tegelev Simon Cherry. Samas olid ootused uue tehnoloogia suhtes suured - Ameerika Ühendriikides meditsiiniuuringutega tegelev National Institutes of Health andis projekti arendamiseks kolm aastat tagasi 15,5 miljonit dollarit.

"Me pole varem saanud inimkeha selliselt vaadelda, seega me ei tea päriselt mida me võime avastada ning mil viisil täpselt meditsiini revolutsioneerida," ütles teine seadme leiutaja, radioloog Ramsay Badawi. EXPLORERi abil on leiutajate sõnul eriti hea vaadelda vähkkasvajaid, põletikke, infektsioone ja immuunsüsteemi- ja ainevahetushäireid.

Uus masin võimaldab terve keha sisse skaneerida umbes 20-30 sekundiga. See on umbes 40 korda kiiremini, kui praegused PET-tehnoloogial põhinevad tomograafid seda võimaldavad. Kiired skaneerimisajad võimaldavad arstidel näiteks praktiliselt reaalajas vaadelda, kuhu inimeste manustatavad ravimid välja jõuavad ja kuidas.

Ja mis veel parem, uus seade kiiritab inimesi 40 korda vähem. Seega ei pea arstid enam niivõrd palju muretsema inimeste uurimise tervisemõjude pärast. Inimesi saab uuringutele saata mitu korda ning uurida saab ka lapsi, kes on kiirituse suhtes eriti tundlikud.

Masin on kasutusvalmis alates järgmise aasta juunikuust. "Ma arvan, et ei lähe kaua kuni näeme üle maailma kasutuses tervet hulka EXPLOREReid," ütles Cherry.