Austinis asuva Texase ülikooli teadlane Barrett Klein uuris, kuidas mõjub meemesilastele, kui neil ei lasta öösel korralikult magada, vahendab Novaator.

Mesilaste omavahelises kommunikatsioonis on oluline roll tantsuliigutustel, mille abil putukad annavad üksteisele teada heade korjekohtade asukohti. Eksperimendis võeti 50 mesilast, kellest pooltele liimiti seljale tibatilluke metallitükk. Öösel aeti metallitükiga mesilasi magneti abil kolm korda minuti jooksul üles, et nad ei saaks normaalselt puhata.

Järgmisel päeval filmiti tarus toimuvat videokaameraga ning ilmnes, et uniste mesilaste tantsuliigutused olid korralikult maganud putukate omadest ebatäpsemad: seal oli rohkem varieeruvust ning seetõttu said teised mesilased korjekohtade kohta ebatäpsemat infot.

“Kui inimene ei ole saanud magada, siis saab ta teatud asjadega mõnevõrra kehvemini hakkama. Ka suhtlemine pole nii täpne,” ütleb Klein. “Selgus, et unistel mesilastel tekivad samuti probleemid omavahelises kommunikatsioonis. Nad näitasid teistele mesilastele korjepaiga suunda väiksema täpsusega.”

Äädikakärbeste puhul on une tähtsust uuritud aastaid, see oli esmakordne katse otsida vastust küsimusele, kuidas mõjutavad unised liikmed mesitaru kogukonna toimetulekut.

Artikkel ilmus ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.