„See oleks võinud minna sujuvamalt,“ kommenteeris Sir Richard Branson, kes on kosmosefirma omanik koos Abu Dhabi Aabar Investments PJC-ga, teatab Associated Press.

Spetsiaalne kahe kerega reaktiivlennuk, mis on mõeldud SpaceShipTwo taevasse vedamiseks, startis esmaspäeva hommikul kella 7 ajal USA lääneranniku aja järgi, tõusis 45 minuti jooksul 14 600 meetri kõrgusele ja vabastas kosmoselaeva. Piloot Mark Stucky ja teine piloot Mike Alsbury käivitasid seejärel SpaceShipTwo rakettmootori.

Mootor töötas 16 sekundit, viies kosmoselaeva 16 700 meetri kõrgusele ja andes kiiruseks 1,2-kordse helikiiruse. Seejärel laugles SpaceShipTwo Los Angelesest põhjas asuvasse Mojave õhu- ja kosmosesadamasse, teatas Virgin Galacticu juht George Whitesides.

Kümneminutilist katselendu peetakse kogu programmi jaoks suureks sammuks edasi.

„Kosmoselaeva ja raketi koos töötamine õhus on suur samm kosmosesse lendamise suunas,“ ütles Branson, kes jälgis katsetust maapinnalt. „Rohkem katselende veidi pikema mootori tööajaga iga kord ja siis oleme me siin tagasi, et see kosmosesse saata.“

Kuni esmaspäevani oli SpaceShipTwo ainult ilma mootorita lauelnud. Suveks on kavandatud mitmeid mootori jõul lende ning aasta lõpul peaks SpaceShipTwo kosmosesse sööstma.

SpaceShipTwo on prototüüp ja kommertsversioon SpaceShipOne'ist, millest sai 2004. aastal esimene eraviisiliselt välja arendatud mehitatud rakett, mis kosmosesse jõudis. Pärast seda ajaloolist lendu on 500 lootusrikast kosmoseturisti maksnud 200 000 dollarit ning ootavad kannatlikult võimalust hõljuda kaaluta olekus ja vaadata Maad saja kilomeetri kõrguselt.

Branson ennustas alguses, et kommertslennud algavad juba 2007. aastal, kuid inimeste hukkumisega lõppenud plahvatus maapealsete katsetuste käigus ning oodatust rohkem aega võtnud katselennud on nende algust edasi lükanud.

Esimeseks kommertlennuks spetsiaalselt ehitatud kosmosesadamast New Mexico osariigist pole mingit tähtaega seni paika pandud, kuid Virgin Galacticu juhid on öelnud, et see toimub pärast katsetuste lõppemist ning kui valitsus selleks loa annab. Branson on varem öelnud, et esimesed reisijad on tema perekond.

SpaceShipTwo on ehitanud Mojaves asuv lennunduse uurimiskompanii Scaled Composites LLC, mille asutas tipplennundusdisainer Burt Rutan. Tema SpaceShipOne, mida rahastas Microsofti kaasasutaja Paul Allen, tegi kolm suborbitaalset lendu kosmosesse, jõudes saja kilomeetri kõrgusele või kaugemalegi ning võitis kümne miljoni dollari suuruse Ansari X preemia.