Tervelt 100 000 dollarit maksev kott libises astronaudi käeulatusest sel ajal kui parajasti olid käsil jaama puhastustööd. Nüüd on tööriistakott saanud ametlikult kosmoses tiirleva objektile kohaselt nime ISS Toolbag, vahendab Novaator Physorgi uudist.

Vaata, kuidas kott minema lipsas:

USA-s New Jersey osariigis Lakewoodis vaatles Edward Light taevas lendavat kotti oma õues 10×50 suurendusega binokliga.

Internetileht SpaceWeather on avanud veebipõhise otsingusüsteemi, kus on võimalik teada saada, millal tööriistakott või rahvusvaheline kosmosejaam või mõni satelliit üle lendab. Selle leiab lingilt www.spaceweather.com.

USA ja Kanada elanikel tuleb sisestada oma postiindeks, ülejäänud riike saab valida eraldi leheküljelt. Eesti kohanimedes on tohutult vigu ning pole ka andmeid, et kotti lähipäevil Eesti kohalt üle lendamas võiks näha. Küll on seda võimalik vaadelda Lätis.

Prognooside kohaselt peaks tööriistakott jääma ümber Maa tiirlema kuni tuleva aasta juunini, mil see peaks atmosfääri sisenedes ära põlema. NASA teadlase Nicholas Johnsoni sõnul on täpset atmosfääri sisenemise kuupäeva väga raske ennustada, see sõltub Päikese aktiivsusest. Kindel on see, et tööriistakoti sisu maapinnale ei jõua.

Koti kaal on umbes 13 kilo, mõõdud on 12×50 sentimeetrit. Kotis leidub kaks määrdepritsi, suur prügikott, kraabits ja kott väikese prahi tarbeks.

22. novembril õnnestus Kanadas kott videole jäädvustada. Vaata seda siit: