Neil, kes pole kindlad, kas näomaski on ikka mõtet kanda, või ei tea, millist tüüpi maski kasuks otsustada, võib abi olla uuest teadusuuringust.

Rahvusvahelise aime- ja teadusportaaliga The Conversation seotud uurijad filmisid, mis toimub kõnelemise, köhimise ja aevastamise ajal eri olukordades — ilma maskita, kahe eri tüüpi riidest maskiga ja meditsiinilise kirurgimaskiga.

Kõige tõhusamalt pärssis rääkimisel, köhimisel ja aevastamisel tekkivate piiskade ja aerosoolide levikut professionaalne kirurgimask. Nende jaoks, kellel seda hankida ei õnnestu, on paremuselt järgmine kaitsevahend riidest mask (ning mida rohkem on sellel kihte, seda parem).

Uurijad kõrvutasid maski kasutamisest hoidumist kaht tüüpi riidemaskidega, mis valmistati veebis leiduvate lõikelehtede järgi käsitsi (üks mask koosnes ühest, teine kahest riidekihist), ning kolmekihilise kirurgimaskiga.

Muidu märkamatuks jääda võivate piiskade ja süljepihu visualiseerimiseks kasutati erilist LED-valgustite süsteemi kombinatsioonis ülikiirkaameraga.

Uurijad selgitasid välja, et ainuüksi kõnelemisel paiskub laiali arvestatav hulk piisku. Köhimine tekitas veel rohkem ja aevastamine kõige rohkem piisku.

Kolmekihiline kirurgimask vähendas kõnelemisel, köhimisel ja aevastamisel laiali paiskuvate piiskade hulka märksa tõhusamalt kui ühekihiline riidest mask ja mõnevõrra tõhusamalt kui kahekihiline riidest mask.

Ka ühekihiline riidest näokate vähendas rääkimisel, köhimisel ja aevastamisel tekkivate piiskade levikut, kuid mitte sama tõhusalt kui kahekihiline tekstiilmask või kirurgimask.

Pole teada, kuidas need tulemused mõjutavad nakatumisriski, mis sõltub lisaks muudest teguritest nagu asümptomaatiliste või kergelt asümptomaatiliste nakatunute hulk ümbritsevas keskkonnas. Küll aga näitas uurimus, et ühekihiline mask pole sama tõhus kaitsevahend kui kahekihiline mask.

Uurijad ei eksperimenteerinud rohkem kui kahe tekstiilikihiga, kuid laias laastus võib väita, et mida rohkem on maskil kihte, seda parem. Näiteks on 12-kihilise riidest maski kaitsevõime umbes sama suur kui kirurgimaski oma, kahandades nakatumisriski 67%.

Möönamisi on 12 riidekihi kokkuõmblemine keeruline ülesanne, kuid riidest maskide tõhususe suurendamiseks on muidki viise. Loetleme järgnevalt mõned neist.

  • Suurendage kihtide arvu (kihte olgu vähemalt kolm).
  • Välimine kiht valmistage veekindlast materjalist.
  • Eelistage tihedaid kangaid (nt on kvaliteetsest, tiheda koega voodilinast valmistatud mask parem kui hõredamast läbipaistvast kangast mask).
  • Hübriidkangad nagu puuvilla ja siidi, puuvilla ja šifooni või puuvilla ja flanelli kombinatsioonid võivad maski valmistamiseks hästi sobida, kuna sõeluvad piisku paremini ja neid on mugavam kanda.
  • Veenduge, et mask istub näos tihedalt ja selle servadesse ei jää õhupilusid.
  • Maski tuleb kindlasti pärast iga kandmist pesta.