Teemanti peetakse üldiselt üheks kõvemaks looduslikuks materjaliks Maal, kuid õigete tööriistadega on seda siiski võimalik lõigata või killustada.

Inglismaal tegutseva Durhami ülikooli ja Saksamaa Fraunhoferi instituudi teadlastel õnnestus aga hiljuti luua uus sünteetiline materjal, mis on nii kõva, et seda ei saagi lõigata.

Materjal, millele Muinas-Kreeka merejumala järgi on pandud nimeks proteus, on nii kõva, et ülalolevas videos on näha, kuidas metallist lõikeriistad, millega seda lõigata üritatakse, lihtsalt purunevad.

Ülikõva materjali loomiseks ammutati inspiratsiooni merekarpidest. Nimelt sisaldab proteus keraamilisi kerasid, mis on paigaldatud paindlikule alumiiniumstruktuurile.

Ehkki uue materjali tihedus küündib vaid 15 protsendini terase omast, on see piisavalt vastupidav, et lõhkuda selle töötlemiseks rakendatavad tööriistad.

See ei tähenda, et proteus oleks täiesti hävinematu; pigem on see niivõrd kõva, et kahjustab rohkem lõikeriistu kui ise nende läbi kahjustada saab.

Uurijad usuvad, et materjalist võiks olla võimalik valmistada uudseid kaitsevahendeid ja isegi ehitusmaterjale, mis ei pea koosnema ainult metallist.

Samuti võib proteusest valmistatud detaile kasutada nt lukkudes, mis oleksid vastupidavamad traditsiooniliste sissemurdmismeetodite suhtes nagu lukkude katkisaagimine või -puurimine.