Live Science’i tütar-veebilehe Life’s Little Mysteries ajakirjanik Natalie Wolchover usutles mitut eksperti, kelle kollektiivne reaktsioon paistab olevat tugeva skepsisega segatud tagasihoidlik uudishimu. Tõenäoliselt ei paranda asja tõik, et video on YouTube’i postitatud nimega „Alien Hybrid or Starchild Discovered in China? 2012” („Kas Hiinas on avastatud tulnuka-inimese hübriid või Tähelaps? 2012”) vahendab Discover Magazine.

Üks võimalus, mida spetsialistid vaagida võtsid, oli oletus, et poisil on ilmnenud geneetiline mutatsioon, mis on avaldunud kujul, mis meenutab läikepiiget (lad tapetum lucidum) — täiendavat koekihti, mis aitab näiteks kassidel ja muudel öise eluviisiga loomadel pimedas paremini näha. Buffalos tegutseva New Yorgi osariikliku ülikooli pediaatrilise oftalmoloogia õppejõud James Reynolds välistas hüpoteesi juba eos.

Reynolds selgitas, et ei ole olemas ühtainsat geneetilist mutatsiooni, mis võiks anda tulemuseks täielikult väljaarenenud ja toimiva läikepiike; pimedas nägemise suutlikkuse saavutamine nõuaks hulka mutatsioone, mille avaldumine korraga ei ole võimalik. Evolutsioon toimub tillukeste sammude haaval, märkis ta, mitte tohutute hüpetega. „Evolutsioonilises plaanis võivad mutatsioonid võimaldada ära kasutada uusi keskkonnanišše, ent taolised mutatsioonid kujunevad välja väga pikkade perioodide jooksul,” rõhutas ta. „Funktsioneeriv läikepiige inimesel oleks sama absurdne kui tiibadega sündinud inimene.”

Läikepiike asemel pakub Reynolds välja, et poisi silmade võrkkestades võib olla lihtsalt ebatavaliselt palju kepikesi — valgusretseptoreid, mis töötavad hästi vähese valguse tingimustes.

Mis puutub küsimusse, kas inimestel on võimalik näha valgust infrapuna-lainepikkustel, siis söötis USA merevägi Teise maailmasõja ajal kinnitamata katse korras vabatahtlikele katsealustele A-vitamiini alternatiivset vormi, mida leidub küll nn fotopigmentides (valgustundlikes retseptorvalkudes), ent mitte normaalse nägemisega inimeste organismis. Väidetavalt muutusid nood katsealused pikemate lainepikkuste suhtes tundlikumaks — tulemus, mida loodeti rakendada vaenlasele nähtamatute infrapunasignaalide saatmiseks. Me ei soovita teil seda kodus proovida, kuna infrapunaprillide hankimine tuleb kokkuvõttes ohutum, lihtsam ja odavam (nagu leidis lõpuks ka USA merevägi).