Näitus katab AHHAA keskusest 700 ruutmeetrit ja on neljas suurnäitus, mille AHHAA oma külastajatele ise valmis ehitab.

AHHAA juhatuse esimees Andres Juur märkis, et näituse teema teema on põnev, sest me tahame asju näha endale harjunud viisil, aga kui tegelikkus sellest erineb, siis tekivadki illusioonid.

Juure sõnul mõjutas näitus teema valikut asjaolu, et illusioone võib käsitleda mitmest erinevast vaatenurgast. „Peamiselt mõtleme illusioonide puhul meelepettele ehk olukorrale, kus inimese aju võtab infot vastu, aga tõlgendab seda valesti.

„Teisest küljest on meil tehnoloogilised lahendused, mis võimaldavad optikale või mõne muu teadusharule tuginedes luua inimestele teadlikult kujutluspilte erinevatest asjadest ja olukordadest, mis ei ole füüsilises reaalsuses olemas, aga mida me ometi tajume,“ selgitas ta.

Andres Juur lisas, et tema enda jaoks on kõige üllatavam eksponaat „Tagurpidi näod“, mis on tuntud ka „Thatcheri efekti“ nime all. „Näitusel on portreed, mis tunduvad õigetpidi vaadates täiesti tavalised ja normaalsed, ent kui pildid tagurpidi pöörata, tabab meid suur üllatus, kui märkame, et portreteeritavate silmad ja suud on tegelikult tagurpidi. See näitab, kui lihtne on meie ajus arvutusviga tekitada.

Juure sõnul tuleb saali üle 30 eksponaadi, mis pakuvad avastamisrõõmu nii suurtele kui ka väikestele. „Eksponaadid on eatud ja interaktiivsed ning ma olen kindel, et igas vanuses külastajad leiavad sealt midagi rõõmustavat ja üllatavat. On eksponaate, mida saab katsuda, on neid, mida saab vaadata ja on asju, mille taustal saab teha väga ägedaid fotosid,“ tutvustas Juur.

Kuna tegemist on ise kokku pandud näitusega, on suur osa näitusest valminud AHHAA keskuse ekspositsioonimeistrite käe all Tartus. Samas on esindatud ka sisse ostetud eksponaadid erinevatest maailma paikadest.

„Kõige kaugem koht, kust eksponaat AHHAAsse jõudis on Austraalia. Lisaks Maa kuklapoolele on palju põnevat kokku toodud nii Ameerika Ühendriikidest, Suurbritanniast, Valgevenest, Venemaalt kui ka Hiinast,“ tutvustas Juur.