Põhja-Carolina ülikooli juhitud teadlaste rühm näitab, et koroonaviirus võib kinnituda süljenäärmetes ja seal end kopeerida. Mõnel juhul viib see nakatunud sülje neelamisel pikema haiguseni seedetraktis või sissehingamisel kopsupõletikuni, kirjutab väljaanne MedicalXpress.

Seni on enamik COVID-19 uuringutest keskendunud ninale ja kopsudele, seega on tegemist esimese uuringuga, mis väidab oma tulemustes, et suu on koroonaviiruse peamine asukoht ning rõhutab maski kandmise ja füüsilise distantseerumise olulisust. Uuring pole samas veel eksperdihinnangut saanud - tegemikst on töö eelavaldatud versiooniga.

"Meie tulemused näitavad, et COVID-19 suukaudne nakatumine võib olla alahinnatud," ütles uuringus osalenud vanemteadur Kevin M. Byrd. Ja märkis, et ka suu kaudu leviv infektsioon võib olla asümptomaatilise leviku põhjustajaks.

Teadlased uurisid 40 koroonahaiget ja tuvastasid, et koroonaviirus võib nakatada suu limakestades olevaid epiteelirakkusid. Uuringu kohaselt korreleerus viirusekogus patsiendi süljes maitse- ja lõhnameele muutustega.

Nad uurisid suuõõne kudesid, kus oli kõige kõrgem ACE2 retseptori (koroonaviirust rakkudesse transportiv inimekhas olemasolev ensüüm) tase. Uuring näitas, et suu kõige tõenäolisemad nakkuspaigad on süljenäärmed, keel ja mandlid.

Tulemused annavad igal juhul rohkem tõendeid sülje rolli kohta COVID-19 levimisel. Sülg võib viirust edasi toimetada nii organismi sees, kui teisi nakatada hingamise, rääkimise ja köhimise teel.