Lepeophtheirus salmonis, ehk rahvapäraselt lõhetäi on pisike elajas, hüpates meres ühe kala seljast teise selga, õgides kala nahka ja imedes verd. Kalurid näevad neid parasiite kalade seljas tihti, kuigi nende ohtlikkus peremeesloomale oli veidi ebaselge.

Nüüd viidi aga Uus-Meremaa Otago ülikooli ja Briti teadlaste koostöös läbi võrdlev uurimus, vahendab Proceedings of the Royal Society B. Lastes tuhandeid noori kalasid jõgedesse, anti poolele nendest sisse parasiitide vastaseid ravimeid, teisele poolele aga mitte. 12 kuud hiljem, pärast Põhja-Atlandil veedetud aastat uuriti aga naasnud kalasid.

Ilmnes, et kuigi parasiiditõrje suurendas oluliselt kalade ellujäämise võimalusi, on 39 protsenti kaladest siiski surnud parasiitide tõttu. Teisal oletatakse, et see protsent võiks olla isegi 55. Ja kuna kaladel on kombeks naasta oma kodujõgedesse, toovad nad parasiidid merest kaasa, suurendades ka järgmise põlvkonna nakatumisvõimalusi.

Inimestele kalatäid külge ei hakka, enamasti on nad ka kaladest lahti lasknud juba püügijärgsel töötlusel ja kaupluseletile ei jõua.