30 aastat tagasi Tartu ülikooli bioloogiadoktori Arved Vainu leiutatud ning ettevõtte Müomeeter OÜ toodetav unikaalne diagnostikaseade pakub venelastele huvi, sest nende kosmonaudid on väidetavalt liiga laisad, et orbiidil oma lihaseid treenida, vahendab Tigerprises.

Müomeetria tegevjuht Aleko Peipsi selgitab, et gravitatsiooni puudumisel hakkavad kosmonautide lihased taandarenema. Et seda vältida, tuleks vähemalt kaks tundi päevas trenni teha, kuid see on tülikas olukorras, kus puudub värske õhk ja duši all käimise võimalus. Siin tulebki appi müomeeter, mille abil saab täpselt mõõta, kui palju lihased parajasti trenni vajavad.

Vene kosmoseagentuur, kes on riistapuud testinud kunstlikult loodud gravitatsioonivabas keskkonnas, kinnitab, et müomeeter end tõestanud, ja nad võtavad selle hea meelega kosmosesse kaasa.

Müomeetrit on katsetatud mitmes Itaalia haiglas taastusravi otstarbel. Seadet kasutavad mitmed sportlased, näiteks Gerd Kanter, Virgilius Alekna ja Andrus Veerpalu. Leiutise vastu on huvi üles näidanud ka Euroopa kosmoseagentuur.


Praegu töötavad teadlased müomeetri uue, 21. sajandi versiooni kallal. Mõõtmetelt ei tule see suurem mobiiltelefonist ning sel puuduvad juhtmed.