Kui uurimistöö tulemused peavad paika, siis võib see suurendada võimalusi oletatavates tähesüsteemides asuvate planeetide avastamiseks, vahendab Novaator teadusportaali PhysOrg uudist.

Texase ülikooli teadlased Manfred Cuntz ja Jason Eberle uurisid Maast 69 valgusaasta ehk 400 triljoni miili kaugusel asuvas binaarses tähesüsteemis oleva võimaliku planeedi olemasolu.

Kuue aasta jooksul kogutud vaatlusandmete põhjal arvavad teadlased, et see planeet võib asuda tähesüsteemis ν Octantis, mis on nähtav ainult lõunapoolkeral ning eriti hästi Antarktikas. Vaatlustehnika põhineb radiaalkiiruse varieerumisele ehk orbiidil liikuva planeedi mõjule tähele, mille ümber planeet tiirleb, ja mis omakorda põhjustab planeedi tõmbejõust tulenevaid kergeid võnkumisi.

Teadlased jõudsid järelduseni, et on olemas märkimisväärne võimalus, et planeet saab eksisteerida retrogaadsel orbiidil. Retrogaadne orbiit tähendab, et planeedi pöörlemisuund primaarse tähe suhtes on erinev võrreldes sekundaarse tähega. Uuringu kohaselt võimaldab see suuremat orbitaalseet stabiilsust. Selline orbiit on väljaspool päikesesüsteemi seni tundmatu, kuid meie päikesesüsteemis esineb see mõningate planeete saatvate kuude puhul.

Kui uurimistöö tulemused leiavad kinnitust, siis sellise planeedi olemasolu suurendab märkimisväärselt võimalusi planeetide otsimiseks erinevates tähesüsteemides, kus võib muuhulgas esineda ka elu.

Tasub arvestada, et üle 60 protsenti meie päiksesüsteemi ümbritsevatest tähtedest ei ole üksiktähed. Uuringu järgi on olemas siiski väike võimalus, et mainitud planeet liigub orbiidil primaarse tähe kaastähega samas suunas, kuid see on vähetõenäoline, sest selleks oleks vaja teada planeedi orbiidi täpseid parameetreid.