Rahvusvaheline teadlaste meeskond Hiinast ja USA-st kogus uuringu käigus 34 hiina mehelt spermaproove keskmiselt üks kuu pärast seda, kui neil diagnoositi COVID-19 kerge või mõõdukas vorm. Laboratoorsed testid ei tuvastanud SARS-CoV-2 üheski proovis.

Lisaks analüüsisid teadlased tervete noorte elundidoonorite munandite rakke ja tuvastasid et koroonaviiruse rakku sisenemiseks vajalikke retseptoreid ACE2 ja TMPRSS2 esines üheaegselt vaid 6500 munandirakust vaid neljas. See tähendab, et SARS-CoV kaks ei ole tõenäoliselt võimeline tungima munandite rakkudesse.

"Selles väikeses eeluuringus tuvastatud fakt, et COVID-19 põhjustavat viirust ei ole munandites ega spermas, võiks olla oluline leid," ütles uuringu kaasautor James M. Hotaling. "Kui selline haigus nagu COVID-19 oleks sugulisel teel ülekantav, oleks sellel suur mõju haiguste ennetamisele ja sellel võiksid olla tõsised tagajärjed mehe pikaaegsele reproduktiivtervisele."

Teadlased tunnistavad, et nende uuringul on mitmeid olulisi puuduseid, sealhulgas väike valimi suurus ja asjaolu, et ükski doonoritest polnud raskelt haige.

"Võib juhtuda, et kriitiliselt haige olnud inimesel võib olla suurem viiruskoormus, mis võib viia sperma nakatumiseni. Meil ​​lihtsalt pole praegu sellele vastust," ütleb Hotaling .

Hotaling hoiatas, et intiimne kontakt võib köha, aevastamise ja suudlemise kaudu suurendada siiski haiguse leviku riski. Lisaks on mõned nakatunud inimesed asümptomaatilised ja võivad tunduda terved, isegi kui nad viirust teistele edastavad.