New Yorgi Columbia ülikooli Irvingi meditsiinikeskuse meeskond võttis kokku kõik oma senised teadmised ja kogus aruandeid teistelt meditsiiniasutustelt kõikjal maailmas. Nii jõudsid nad järeldusele, et koroonaviirus ründab peaaegu kõiki inimkeha peamisi süsteeme, kirjutab CNN.

Viirus kahjustab elundeid, põhjustab veretrombe, südame arütmiat, nahalöövet, peavalu, pearinglust, lihasvalusid, kõhuvalu ja muidugi hingamisteede haigusi ning palavikku.

"Arstid peavad käsitlema COVID-19 kui multisüsteemset haigust," ütles Columbia kardioloogiaspetsialist Aakriti Gupta. "Trombide kohta on laekunud palju andmeid, kuid samuti on oluline mõista, et suur osa patsientidest kannatab neerude, südame ja ajukahjustuste käes ning arstid peavad neid haigusi ravima koos hingamisteede haigustega."

Suur osa viiruse põhjustatud kahjustustest näib olevat jätkuvalt seotud retseptoriga nimega ACE2 - ensüümiga, mis vooderdab rakkusid hingamisteedes, veresoontes, neerudes, maksakanalites, kõhunäärmes, soolestikus ja suguelundites. Just seda ensüümi kasutab koroonaviirus inimrakkudesse tungimiseks.

Koroonaviiruse infektsioon aktiveerib ka immuunsussüsteemi , mille tagajärjel tekivad põletikulised valgud ehk tsütokiinid ja kui neid on tekkinud liiga palju - ehk tekkinud on tsütokiini torm, siis kahjustab see omakorda rakke ja elundeid ning põhjustab raskeid sümptomeid.

"See viirus on ebatavaline ja on raske mitte astuda sammu tagasi ning üle hinnata, kui palju ilminguid see inimkehas avaldab," ütles uuringu teine kaasautor Mahesh Madhavan.

Eelmainitud trombid võivad teatavasti põhjustada insulti ja südameinfarkti ning häirida vereinglust kopsudes ja jalgades, need ummistavad neere ja häirivad dialüüsiravi.

Põhjalikumat ülevaadet sellest, mida viirus meie eri elunditega teha võib, saab lugeda ka portaalist Medical Xpress.