Sihtasutus Inspiration Mars Foundation on kolmapäevaks kokku kutsunud pressikonverentsi, millel on oodata Marsi-lennu väljakuulutamist. Kavandatud stardi ajaks on meediaallikate kinnitusel seatud märts 2018 ja peamiseks rahastajaks on selle sihtasutuse asutaja Dennis Tito, Itaalia päritoluga ameeriklane.

Kuna lend kestaks kokku 501 päeva ning sisaldaks mehitatud lendu Marsini ja tagasi, siis mahuks kosmoselaeva vaid kaks inimest ja võib pigem oletada, et Tito ise sellel lennul kaasas ei ole. Aga mine tea. 2001. aastal maksis ta oletatavasti 20 miljonit dollarit, et kaheksa päeva kosmosejaamas ringi jalutada, esindab ta aga California investoreid, kelle käsutuses lausa triljoneid dollareid. Marsil maandumist siiski ei kavandata.
Teine ettevõtja, kes sellele projektile õla alla pannud, on loomulikult ka SpaceX-i juht Elon Musk, sest lend toimuks ju nende Dragon kapsliga, mis Maalt stardib Falcon raketiga. Dragoneid kasutatakse juba praegu kaubalendudeks Maa ja rahvusvahelise kosmosejaama vahel, mullu õnnestus sinna kaks, 2013. aastaks on kavas kolm lendu.

Musk ise on Marsi lennud oma suureks eluunistuseks võtnud, aga tema on ka märksa noorem mees (41). Seevastu Tito plaane surub vanus juba selgelt tagant.

Varasemad plaanid mehitatud lendudeks Marsile on näinud sobivamaks ajaks 2030. aastaid, mille eel peaks Kuul ka kosmosebaas püsti pandama, aga 2018. aasta plaan ruttab nendest kaugele ette. Ja nagu näha, on erasektoril palju rohkem raha tähtede suunas paisata kui kõikidel riiklikel kosmoseprogrammidel kokku. Kuule ja asteroididele jõudmiseks on eraettevõtjad vallandanud viimastel aastatel lausa võidujooksu. Aga Tito kavandatud lend oleks ikka odavam kui NASA oma.