Ühendkuningriigi Keele'i ülikooli teadlased avastasid, et vandumine parandab enesetunnet ja sellel on valu vähendav toime, vahendab Reuters.

Teadlased Richard Stephens, John Atkins ja Andrew Kingston otsustasid välja uurida, kas füüsilise valu ja vandumise vahel on mõni seos. "Vannutud on juba sajandeid ja selle näol on tegemist universaalse inimliku fenomeniga," rääkis Stephens.

"Vandumine mõjutab emotsionaalseid ajukeskusi ja paistab aktiviseerivat paremat ajupoolkera, samal ajal kui enamik kõnest luuakse vasakus ajupoolkeras. Meie uuring paljastab ühe võimaluse, miks hakati vanduma ja miks tänaseni vannutakse."

Uuringus osales 64 vabatahtlikku kellel paluti hoida kätt jääkülmas vees nii kaua kui nad suudavad ja kes samal ajal pidid kordama mõnda vabalt valitud vandesõna.

Eksperimenti korrati viisil kus vabatahtlikud pidid kasutama ühte laua kirjeldamiseks sobivat sõna.

Katsetest selgus, et vandudes suutsid inimesed kätt külmas vees kauem hoida ning sellest järeldati, et vandumise ja suurema valutaluvuse vahel on seos.

Stephensi sõnul pole täpselt teada kuidas või milleks selline seos eksisteerib, kuid üheks põhjuseks võib olla see, et vandumine teeb inimesed agressiivsemaks.

Selge on aga see, et vandumine ei mõju ainult emotsionaalselt vaid sellel on ka füüsiline mõju. Parem enesetunne ja väiksem valu võivad olla põhjuseks põhjuseks, miks vandumine kunagi tekkis ja miks siiani vannutakse.