Kuna tegu on osalise varjutusega, Kuu ainult riivab Maa varju kõige tumedamat osa ega kao kordagi täielikult vaateväljalt. Küll aga mattub Maa varju sisse piisavalt suur osa Kuust, et näha oleks varju piir ning punakas toon, vahendab Space.com.

Kui aasta viimane õhtu peaks pilviseks osutuma, saab sündmust nautida astronoomiliste simulaatorite nagu Starry Night vahendusel.

Tugitooliastronoom saab veebitarkvara toel vaadelda varjutust Maa suvalisest punktist.

Samal ajal, kui Päike edelas loojub, tõuseb täiskuu kirdes. Eesti aja järgi kell 19.17 hakkab Kuu Maa varju sisenema, ehkki alguses pole seda silmaga näha. Kell 20.52 jõuab Kuu Maa varju kõige tumedamasse alasse, nn umbrasse. Varjutuse tipphetk on kell 21.23 ning Kuu väljub umbrast kell 21.53. Varju viimasedki riismed on kadunud kella 23.28-ks.

Aastalõpu-kuutõus on oluline veel ühe harvaesineva kokkusattumuse pärast: nimelt on see juba teine täiskuu detsembris. Mõnel pool nimetatakse teist täiskuud samas kalendrikuus "siniseks kuuks" (ingl blue moon), ehkki Maa kaaslase värvus sellest ei muutu.

Kuu võib paista sinine ainult juhul, kui metsatulekahjud ja vulkaanid paiskavad tuhka ja tahma kõrgele atmosfääri, kus need ühinevad veepiiskadega. Tahmunud vihmapiisad võivad hajutada valgust nõnda, et Kuu paistab sinine.

Täiskuu satub ühte kalendrikuusse umbes iga kahe-kolme aasta tagant. Järgmised võimalused näha "sinist kuud" saabuvad 2012. aasta augustis ja 2015. aasta juulis.

Astroloogid on juhtinud tähelepanu, et sarnane taevakehade seis eelnes 2001. aasta New Yorgi terrorirünnakule, 1960ndate alguse Kuuba raketikriisile ja 2004. aastal tuhandeid inimelusid nõudnud Kagu-Aasia tsunamile.