Austraalia valitsus on andnud Adelaide’i ülikooli ajaloo ja poliitikaosakonnale 61 000 dollari suuruse stipendiumi tõestamaks, et Austraalia valimissüsteem, mis ainsana ingliskeelsetest riikidest kohustab oma kodanikke valimistel hääletama, kuulub maailma parimate kilda, vahendab
.

Ehkki äsjastel USA valimistel osales rekordarv kodanikke, näitab hääletamisest osavõtt demokraatlikes riikides pigem langustrendi. Politoloogide hinnangul on vähene huvi valimiste vastu muutumas tõsiseks probleemiks, sest tekib küsimus valitavate institutsioonide ja poliitikute legitiimsusest.

Uuringu autori Lisa Hilli sõnul on Suurbritanniast, USA-st, Kanadast, Uus-Meremaalt, Iisraelist ja isegi Jordaaniast juba kostunud hääli, et valimistest osavõtu muutmine sunduslikuks võib olla üks võimalusi tagada võimalikult demokraatlik riigivalitsemine.

Uuringus kavatsetakse analüüsida, kas kohustuslik hääletamine ei riku mitte liberaal-demokraatlikke põhimõtteid, nagu väidavad oponendid. „Pöörame tähelepanu nii sellise valimissüsteemi praktilisusele, efektiivsusele kui ka õiguslikele aspektidele,” selgitab Hill.

Püütakse teada saada, kui legitiimseks peab rahvas hääletamiskohustusega valimissüsteemi võrreldes vabatahtlikuga. Teisisõnu, kas austraallased usaldavad oma riigijuhte rohkem kui teiste demokraatiate kodanikud enda omi.

Samuti peab Hill tähtsaks uurida, kas kohustuslik hääletamine mõjutab kuidagi poliitikute käitumist ja vähendab raha rolli valimiskampaaniates.

Kokku on maailmas 32 riiki, kus valimistest peavad osa võtma kõik täisealised kodanikud, teiste seas Belgia, Küpros ja Türgi.