Seejuures piisab vaid nädalasest kõrge rasvasisalduse ja lisatud suhkrutega toidu söömisest. Läbi viidud katsed näitasid, et 20ndates eluaastates inimeste puhul kannatasid nii mälukatsed kui ka tekkisid ulatuslikumad rämpstoiduisud.

"Kõigest nädal läänelikul dieedil olemist tekitas inimestele saiakeste ja šokolaadiisud ja seda ka täis kõhuga," selgitas Sydneys asuva Macquarie ülikooli psühholoogiaprofessor Richard Stevenson The Guardianile. See viib Stevensoni sõnutsi veel enam söömiseni ja omakorda järgneva ajukahjustuseni. Nii jääbki inimene kuratlikku ülesöömise tsüklisse.

Nii praegune uuring kui ka varasemad loomade peal tehtud katsed näitavad, et rasvase ja suure suhkrusisaldusega toidu söömine mõjutab eriti hipokampust. Tegemist on ajupiirkonnaga, mis vastutab näiteks mälufunktsioonide eest, kuid samal ajal reguleerib ka söögiisu. Stevenson selgitab, et kuigi kahe funktsiooni omavaheline seos päris selge ei ole, on see tõenäoliselt seotud kaitsesüsteemiga. Kui inimese kõht on täis, ei tohiks ta saada mälestusi või mõtteid toidust ning sellepärast ilmselt reguleeritaksegi mälu ja isusid samast keskusest.

Katse käigus jagati 110 20-23-aastast hea toitumisega inimest kahte rühma. Ühed neist sõid tavapäraselt edasi, teiste söömisharjumused koosnesid katse ajal vahvlitest ja rämpstoidust. Katse käigus tehti ka mälukatseid ning hinnati isusid näiteks populaarsete hommikuhelveste toel. "Mida rohkem isusid inimestel täis kõhuga oli, seda halvemad olid ka nende mälutestide tulemused," ütles Stevenson.

Austraalia teadlase sõnul on ainult aja küsimus, mil töödeldud toidud meie ühiskonnas põlu alla satuvad. Stevensoni hinnangul on vältimatu, et aja jooksul kehtestatakse rasvasele ja lisatud suhkruga toidule samasugused müügipiirangud nagu näiteks tubakale või alkoholile, kuna ka toitude mõju tervisele on ulatuslik.

Lisaks sellele, et rasvased ja suhkrurikkad toidud viivad ajuhäireteni on ka teada, et need põhjustavad ülekaalulisust ja diabeeti. Ka need on omakorda seotud häiretega ajutöös ning viidatud on isegi tihedatele sidemetele dementsusega. "Meie katse näitab, et töödeldud toidud viivad kognitiivsete häireteni, mis mõjutavad isusid ja tekitavad muidu tervetel noortel inimestel ülesöömist. See peaks olema igaühe jaoks murettekitav leid," ütles Stevenson.