Vaktsineerimiste arv kukkus ja eelmisel kuul registreeriti üle pika aja esimesed haigestunud. Varsti puhkes täiemõõduline leetritepuhang. Nagu Washington Post märgib, on see otseselt vaktsineerimisvastaste kihutustöö tulemus. Selle raames valitakse sageli ka hoolikalt just neid kogukondi, kes kergemini mõjutatavad võiksid olla nagu somaallased. Minnesotas on USA suurim somaali kogukond.

Hirmu on raske summutada

"See on tähelepanuväärne, et niisuguse jutuga tullakse just sellise inimgrupi juurde, kes on haavatav ja marginaliseeritud ja kel pole võibolla võimet ennast esindada," ütles Minnesota lastehaiglates ja -kliinikutes keerukate haigusjuhtumite ravi koordineeriv Somaalia päritolu arst Siman Nuurali oma kaasmaalastele viidates. Ehkki ühestki uuringust pole ilmnenud, et vaktsineerimise ja autismi vahel oleks seosed, on hirmujuurikat raske inimeste meeltest välja kangutada.

Eelmise nädala teisel poolel oli haigestunuid üle neljakümne ja Minnesota ülikooli lastehaigla teadlane Dr. Shane McAllister ütles CBS-ile, et praegu ollakse puhangu alguses ning ilmselt näeme numbrite kasvamist.

Vaktsineerimisvastased kaitsevad end, öeldes, et nad jagavad lihtsalt infot. Üks juhtivaid vastalisi Andrew Wakefield, kes samuti somaallastele kõnelemas käis, ütles, et nood olid ise muretsema hakanud ja tema lihtsalt jagas informatsiooni. Wakefield ütles, et ta ei tunne end leetritepuhangu suhtes mingilgi määral vastutavana.

Seni olid USA-s sündinud somaali päritolu lapsed isegi kohalikest sagedamini vaktsineeritud. Ent aastate 2004-2014 jooksul kukkus nende vaktsineerituse protsent 92 protsendi pealt 42 peale. Selleks, et kogukonda leetritest vabana hoida, peab vaktsineerimisprotsent olema 92-94 kandis.

Wakefield külastas Minneapolist aastail 2010-11 vähemalt kolm korda ning kohtus somaali päritolu autistlike laste vanematega. Ilmselgelt tänu neile kohtumistele jutt hoogsalt levima hakkaski. Mehe kuulsus ja väited põhinevad ühel 1998. aastast pärineval tema enese uuringul. Ehkki esialgu avaldati see ühes teadusajakirjas, leiti hiljem, et uuring on pettus. Ajakiri, mis selle üllitas, ütles end artiklist lahti ja Wakefield jäi ka oma medlitsentsist ilma.

Sajandi alguseks olid leetrid kadunud

Märkimisväärne on, et leetritest saadi USA-s sajandi alguseks täiesti lahti. Ent haigus hakkas mõned aastad tagasi taas pead tõstma, kui üha enam ja enam inimesi vaktsineerimise vastu pöördusid. Aastail 2014-15 registreeriti seitsmes osariigis juba 147 nakatumisjuhtu. Californias saadeti keskkooliõpilased koju, kuna klassikaaslased olid nakatunud. Üks täiskasvanud patsient viidi haiglasse ja ta oli seal kolm nädalat hingamismasina küljes.

Leetrid võivad tüsistustena põhjustada kopsupõletikku, ajuturset, kurtust ja haruldastel puhkudel lausa surma.